Увеличават се служителите, които искат да останат на работното си място, според проучване

Увеличават се служителите, които искат да останат на работното си място, според проучване

Близо три четвърти (72%) от служителите искат да останат в настоящата си компания в сравнение с 61% през 2022 г., като по-голямата част от тях търсят възможности за кариерно израстване без смяна на работодателя.

Това показват данните от мащабно представително проучване на лидера в HR решенията Adecco Group. То е проведено сред 30 000 души от 23 държави и целата му е да изследва промените в пазара на труда от гледна точка на служителите в компаниите.

С над 50% за една година са се увеличили служителите, които заявяват, че искат да повишават уменията си или да се преквалифицират в компанията, в която работят. Една пета от анкетираните споделят, че искат да израстват кариерно с настоящия си работодател.

По-добрата заплата е причината за напускане на работа, но не и за оставане. Това е другият важен извод от глобалното проучване на Adecco Group.

Основните причини за вземането на решение за смяна на работата или за оставане при настоящия работодател остават без промяна през последната година. След заплатата сред основните причини за смяна на работното място се нареждат възможността за кариерно и личностно израстване, по-смислена и вдъхновяваща роля в организацията и бягство от бърнаута.

Данните показват обаче, че увеличението на заплатата спада до девето място по тежест на критериите при вземането на решение за оставане при настоящия работодател, когато служителят не се чувства щастлив на работното място.

Анализът на отговорите на анкетираните сочи, че за да запазят кадрите си, компаниите трябва да се фокусират върху осигуряването на възможности за кариерно израстване, добър баланс между личен и служебен живот, подобряването на работната среда и отношенията в екипите.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.