Какво е управление на човешкия капитал и как бизнесът ви да се възползва от него? (част II)

Какво е управление на човешкия капитал и как бизнесът ви да се възползва от него? (част II)

Управлението на човешкия капитал обхваща всички процеси, които бизнесът предприема по време на търсене, наемане и обучение на хора за оптимизиране на производителността.

За да извлекат максимума от екипите си и да запазят най-добрите таланти, мениджърите и лидерите трябва да инвестират в подходящите практики и ресурси, пише онлайн изданието business.com.

Един от начините за постигане на това е чрез управление на човешкия капитал (HCM). Набор от практики, свързани с управлението на човешките ресурси (HR), управлението на човешкия капитал се отнася до всяка част от набирането, наемането, поддържането и оптимизирането на таланти в дадена организация.

От съществено значение е да разберете какво е HCM, как да го внедрите във вашия собствен бизнес и ползите от приемането на HCM софтуер.

Първа част на материала четете тук!

Какво е HCM софтуер?

За да внедрят системи за управление и оптимизация на таланти в рамките на една компания, организациите могат да използват HCM софтуер. Той се различава от системите за управление на човешките ресурси (HRMS) и информационните системи за човешките ресурси (HRIS), тъй като се грижи за ефективността и развитието на работното място в сравнение със събирането на демографска информация. Докато HCM, HRMS и HRISs се различават, системите могат да поддържат подобен набор от функции, като заплати, самообслужване на служители и администриране на обезщетения, в зависимост от доставчика.

HCM софтуерът може да персонализира и автоматизира функциите, от които вашата организация се нуждае, за да увеличи максимално ефективността на служителите. Приложението може да записва, организира и съхранява данни за служителите, за да ви помогне да вземате решения, базирани на данни, относно производителността на всеки служител. Софтуерните мениджъри могат да добавят и наблюдават конкретни цели и да записват показателите на служителите, за да покажат напредъка им. Други функции включват управление на таланти, проследяване на кандидати, включване, вътрешно обучение и мониторинг на посещаемостта.

Какво да търсите в HCM софтуера

Изборът на най-добрия HCM софтуер за дадена организация се свежда до нуждите на екипа. Направете контролен списък с изисквания, за да знаете какво конкретно искате от една такава система. Има няколко фактора, които трябва да оцените, когато изследвате кой HCM софтуер е най-подходящ за бизнеса ви: цена, съвместимост, производителност, адаптивност, практическа информация за данни, технологична свързаност на екосистемите, поддръжка и др.

Повечето компании не изграждат вътрешните си системи от нулата, така че ще трябва да интегрират своя HCM софтуер със съществуващата си система. Обърнете внимание на технологичните изисквания на софтуера и може ли да се персонализира според нашите уникални нужди.

От друга страна, имате и определен бюджет, в който трябва да се сместите, Някои по-малки компании може да открият, че не могат да си позволят по-стабилни софтуерни пакети на агенции, но също така може да не се нуждаят от всички функции, включени в тези пакети.

Какви са предимствата на HCM софтуера

HCM софтуерът позволява да взимате решения, основани на данни. Това може да спести пари в дългосрочен план.

Тези системи съдействат и за повишаване удовлетвореността на служителите, които ще станат по-продуктивни и щастливи, ако бизнес решенията се вземат въз основа на тяхното развитие. Със софтуер, който поддържа целите за развитие и насърчава професионалното развитие, служителите ще почувстват, че компанията ги цени и инвестира в тяхната работа.

Това ще подобри и процента на задържане на служителите. Така ще намалите разходите и времето, прекарано в наемане и обучаване на нови служители.

В резултат подобрявате и фирмената култура. Служителите ще бъдат по-ангажирани с компанията, увеличавайки тяхната ефективност и способност за сътрудничество. Вътрешната комуникация в цялата компания може да се подобри в резултат както на позитивното мислене, така и на по-добрите процеси.

Какви са потенциалните недостатъци на HCM софтуера

Най-важното са разходите за внедряването на този софтуер. Трябва да сте сигурни, че имате средства в рамките на бюджета си, за да си позволите тези системи в дългосрочен план.

Отчетете и риска от течове на данни. Както при всяка компютърна система или приложение, което събира данни за служители, съществува риск тази информация да бъде хакната. Има строги мерки за сигурност, които вашата компания може да предприеме, за да запази вашите HCM данни в безопасност.

Приемането на HCM технология би могло да има по-висока цена преди да видите възвръщаемостта. Обсъдете с вашия ИТ и вътрешен екип колко време ще отнеме внедряването на софтуера, каква ще бъде финансовата тежест при дълго стартиране и как проблемите, които софтуерът на HCM решава, ще се повлияят при бъдеща отплата.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.