„Онтотекст“ описа предимствата на свързаните данни пред представители на правителството

Българската компания за семантичен софтуер „Онтотекст" се включи в събитие на тема отворени данни, организирано от правителството. Форумът „Данни канят“ се проведе на 10 май, от 9:30 ч. в мраморната зала на Министерския съвет, с участието на Румяна Бъчварова, заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи, представители от екипа на министър Бъчварова, Антоанета Генова, представител на организацията Data Science Society, Явор Алексиев, икономист в ИПИ и главен редактор на Инфограф, както и Милена Янкова, представител на „Онтотекст“. „Онтотекст“ е част от групата на „Сирма Груп Холдинг“ АД, която наскоро успешно приключи кампанията си за първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ-София).

В рамките на събитието беше обсъдено развитието на технологиите за отворени данни в България и техните предимства в различни обществени сфери. Отворените данни представляват масиви от данни, които са предоставени във формат, позволяващ тяхното свободно разпространение и използване. Този подход има редица предимства и може да доведе до създаването на полезни за обществото приложения и услуги в сферата на публичния транспорт, градоустройството, околната среда, превенцията на престъпността, икономиката и много други. Участниците във форума отговориха на редица въпроси, включително какво представляват свързани данни, как се използват за извличане на ценно знание от публикуваните регистри от правителството и как това подпомага икономическото развитие на България.

„Данните са основният ресурс в информационната ера, в която живеем, но това, което в действителност носи полза, е анализираната информация и най-вече извлеченото знание от тези данни. Отворените данни са прекрасна възможност да се подкрепи икономиката на знанието. За да бъдат анализирани тези данни обаче, има още много работа – нормализация, стандартизация и свързване. Вече свързани, данните могат да бъдат разглеждани като информация, семантиката носи знание и добавя стойност в икономиката“ - обядни Милена Янкова пред аудиторията на събитието.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.