Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 21, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Софарма Трейдинг иска да придобие мажоритарен дял в сръбския търговец на лекарства Lekovit

Софарма Трейдинг иска да придобие мажоритарен дял в сръбския търговец на лекарства Lekovit
Miglena Ivanova

Софарма Трейдинг обяви намеренията си да придобие мажоритарен дял от сръбската компания Lekovit – най-бързо развиващия се местен търговец на едро с лекарства през последните 3 години в Сърбия, съобщава фармацевтичната компания чрез БФБ – София.

Настоящият собственик на Lekovit Драган Петрович ще задържи миноритарен дял от акциите на компанията, допълват от Софарма Трейдинг.

Сделката подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията в Сърбия.

Софарма Трейдинг е лидер по приходи на фармацевтичния пазар в България. За 10 години компанията успя да диверсифицира бизнеса си така, че се превърна в напълно интегриран доставчик на услуги и решения за различни сегменти на сектора “Грижа за здравето”.

В периода 2006 – 2016 г. компанията отчита непрекъснат ръст и увеличава своите приходи пет пъти, а нетната си печалба – 22 пъти.

Софарма Трейдинг навлезе на сръбския пазар в средата на 2015 г. първоначално с ексклузивното си бранд портфолио, последвано от установяване на пълния бизнес модел на компанията.

Lekovit е един от най-надеждните фармацевтични търговци на едро в Сърбия. Партньорството между Софарма Трейдинг и Lekovit ще изгради основата за разгръщане в национален мащаб на двете компании в Сърбия, съчетавайки финансовия потенциал и диверсифицирания бизнес модел на българския инвеститор с познанията за местния пазар и отличната репутация на сръбската компания.

Обединението ще доведе и до налагане на локалния пазар на иновации, водещи световни практики и съвременни технологии, които българската компания използва на родния пазар.

Междувременно българският антимонополен регулатор реши да прави допълнителен анализ на сделката между Софарма Трейдинг и Фармастор за 19 аптеки. За целта ще са необходими до 3 месеца, въпреки че Комисията за защита на конкуренцията вече прави един секторен анализ за фармацията, според който монополи на пазара няма.

Добави коментар