Предимства и недостатъци на облачните решения за малките и средни предприятия (II част)

Предимства и недостатъци на облачните решения за малките и средни предприятия (II част)

Облакът не само завладя големите корпорации през последните години, но предлага и някои предимства за малкия и средния бизнес. Все повече и повече малки и средни предприятия разчитат на облачни решения, тъй като те са лесни за използване и могат да бъдат адаптирани според изискванията на съответната компания.

Новите бизнес модели могат да бъдат внедрени без значителна инвестиция и рискове. Не е необходимо да купувате и поддържате скъпа ИТ инфраструктура. Облачните доставчици предлагат набор от услуги, които се различават по отношение на изчислителната мощност, съхранение и памет, пише онлайн изданието business2community.com.

Първа част на материала можете да прочетете тук!

Недостатъците на облачните решения

Някои решения са сложни

С всички предимства, които облачната среда предлага на своите потребители, има някои забележими недостатъци, които са по-скъпи или по-сложни от вътрешната ИТ инфраструктура в някои сценарии.

Според водещия институт за проучване на ИТ пазари Gartner, много компании са склонни да купуват повече производителност, отколкото е необходимо в действителност.

Възможността за използване на неограничени ресурси ви изкушава да купувате. Фактът, че тази услуга след това не се използва, също води началото си от конфигурацията на облачните пакети.

Много предложения включват фиксирана изчислителна мощност и капацитет за съхранение. Ако например се изисква много изчислителна мощност за различни цели на анализ или рендиране, но едва ли има място на твърдия диск, това остава неизползвано. Ако се получи обратното, при което се изисква по-голям обем памет, пакетът обикновено предлага огромен процесор, който впоследствие е в неактивен режим.

Миграцията

Самата миграция също може да бъде пречка - преминаване от локална ИТ мрежа към облака. Не всеки софтуер работи извън локалната среда. Това или ще изисква корекции, или цялата система да бъде преобразувана. Последното обикновено изисква допълнително обучение на служителите и, ако е интегрирано, може да затрудни процесите, които протичат гладко.

Интернет връзката

Независимо от местоположението използваемостта може да бъде предимство при оптимална интернет връзка, но може да бъде и недостатък при лоша честотна лента. Облакът е толкова бърз, колкото позволява връзката. В екстремни случаи това може масово да ограничи производителността или напълно да предотврати използването.

Защита на данните

По отношение на защитата на данните европейските облачни доставчици следват стриктно разпоредбите на GDPR. Много доставчици обаче оперират от други страни извън ЕС и следователно са обект само на законите за защита на данните в тяхната държава.

Тъй като облакът понякога съдържа и чувствителни данни, киберпрестъпността е един от възможните недостатъци.

Рискове за сигурността при работа в движение в облака произтичат от обществени, частично незащитени безжични мрежи, в които пакетите данни се прехвърлят некриптирани между потребителя и точката за достъп, недостатъчно защитени WLAN връзки, които могат да бъдат шпионирани от престъпници без големи затруднения, лошо програмирани приложения и софтуер на трети страни, съществуващи пропуски в сигурността в инсталирания софтуер, устройства, заразени със злонамерен софтуер, вируси или троянски коне, откраднати или изгубени устройства, недостатъчно осъзнаване на сигурността от страна на потребителя.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.