Предимства и недостатъци на облачните решения за малките и средни предприятия (I част)

Предимства и недостатъци на облачните решения за малките и средни предприятия (I част)

Облакът не само завладя големите корпорации през последните години, но предлага и някои предимства за малкия и средния бизнес. Все повече и повече малки и средни предприятия разчитат на облачни решения, тъй като те са лесни за използване и могат да бъдат адаптирани според изискванията на съответната компания.

Новите бизнес модели могат да бъдат внедрени без значителна инвестиция и рискове. Не е необходимо да купувате и поддържате скъпа ИТ инфраструктура. Облачните доставчици предлагат набор от услуги, които се различават по отношение на изчислителната мощност, съхранение и памет, пише онлайн изданието business2community.com.

Ползите от облака за малките компании

Оптимален работен поток

Дните, когато файловете бяха старателно споделяни или разпространявани чрез USB флашки и имейли, приключват. В днешния работещ свят облачният софтуер все повече се използва за опростяване на комуникацията между служителите и с външния свят. Компаниите, които все още не са интегрирали облачно решение в своите операции, обмислят да го внедрят в близко бъдеще. Започвайки със споделено използване на календар и управление на документи, облакът вече опростява процесите в света на бизнеса. Мобилният облак измества и множество бизнес приложения, които често се използват в корпоративната среда.

Софтуерните решения в облака също предлагат възможността клиентът да влияе пряко върху проектите, които ще бъдат договорени. По този начин недоразуменията и грешките могат да бъдат предотвратени преждевременно. Комуникацията между клиент и изпълнител е опростена.

Дигитализиран бизнес процес

В момента едно от най-големите предизвикателства за малките и средните компании е дигитализацията на бизнес процесите. На пръв поглед стъпката към облачно решение изглежда идеално начало.

По-специално международно активните компании разчитат на независима от местоположението технология, защото информацията вече не трябва да бъде достъпна само централно във фирмената мрежа, а в световен мащаб. Ако информацията се съхранява в облака, няма значение дали става въпрос за среща в чужбина, където трябва да бъдат поискани важни данни, или искате да споделите информация с външни или вътрешни контакти.

Потребителското удостоверяване позволява сигурен достъп до данни или софтуер в облака чрез мобилни устройства като лаптопи, таблети и смартфони. По този начин процесите могат не само да се наблюдават дистанционно, но и да се оптимизират.

Изчислителна мощност според изискванията

Виртуалните машини (VM) формират основата на цялата архитектура в облака. Те виртуализират системната среда и позволяват на хардуера и софтуера да работят независимо един от друг. Операционните системи се инсталират само в така наречените контейнери, на които са назначени подходящи хардуерни ресурси.

Едно от най-големите предимства на облачното решение за компании е мащабируемостта на инфраструктурата. Виртуалните ресурси могат да бъдат достъпни по всяко време до необходимата степен. Това може да се направи не само с просто щракване с мишката, но дори може да се автоматизира.

Приложенията в облака са проектирани от самото начало, за да бъдат достъпни по всяко време. Това означава, че софтуерът също така може самостоятелно да стартира нови виртуални машини веднага щом се поиска по-висока производителност. По този начин могат да се коригират не само хардуерни ресурси под формата на производителност на процесора, място за съхранение и основна памет, но и софтуерни лицензи.

Това дава възможност на компаниите да гарантират, че техните служители имат достъп до необходимите данни и услуги по време на пиково зареждане, докато изчислителната мощност в празен ход се избягва по време на ниско търсене.

За малките и средни предприятия преминаването към облака често си струва, защото дава възможност за спестявания от придобиване, експлоатация и поддръжка в сравнение със собствените им ИТ системи.

Вашето работно място е винаги с вас

Облачните изчисления отварят напълно нови начини за работа в цифров и мрежов свят. Данните и приложенията в облака се съхраняват децентрално и вече не изискват непременно присъствието на отделни служители в местоположението на компанията. В резултат на това домашният офис и отдалечената работа могат да бъдат възможни дори по време на командировка, като по този начин създават значително по-голяма гъвкавост в корпоративните дейности.

Освен това в много случаи се подобрява балансът между професионалния и личния живот и служителите се възползват от повече свободно време, тъй като времето за пътуване до работното място вече не е необходимо. Следователно облакът увеличава удовлетвореността и производителността, като същевременно се спестяват разходите за офис площи и надбавки за пътуване до работното място.

Сътрудничеството на колеги и партньори, независимо от тяхното местоположение, става все по-важно. Облакът поддържа екипи по проекти и помага на своите потребители да работят заедно по документи и да организират срещи.

Облакът винаги е актуален

По-специално софтуерните решения са обект на непрекъсната промяна. Тъй като софтуерът бързо се счита за остарял, производителите на софтуер реагират на отзивите на потребителите и трябва непрекъснато да актуализират приложението си. Често обаче новите приложения изискват надстройка на съществуващия хардуер, за да функционират правилно. Следователно използването на актуален и сигурен софтуер винаги е въпрос на цена.

Предполага се, че облакът ще помогне. Компаниите могат да преместят своята инфраструктура в облака и не само да наемат хардуер, но и софтуер. От съответния доставчик зависи да осигури подходящия хардуер и да гарантира, че софтуерът функционира правилно.

Облакът в ерата на големите данни

В ерата на големите данни въпрос на време е вътрешната ИТ инфраструктура да се окаже пречка в компанията. Добре подготвените данни са изключително ценни, поради което често се наричат суровините на XXI век. Оценката на всички събрани данни изисква изчислителна мощност и място за съхранение. Тъй като вътрешните ИТ ресурси биха били по-скъпи, някои компании увеличават своя изчислителен капацитет с помощта на облака. В случай, че тази услуга вече не е необходима, тя може лесно да бъде прекратена.

Сигурно използване на облага с мобилни устройства

Цифровата революция не само поражда термини като Интернет на нещата (IoT) или Web 4.0, но също така премества приложенията и пространството за съхранение в мрежата. Там привилегированите крайни устройства имат достъп до фирмени данни от почти всяка точка на света и се възползват от високата скорост на различни сървърни ферми, на които се хостват облачните услуги.

Мобилните устройства не се отнасят само до смартфони, таблети или лаптопи, но включват и Интернет на нещата. Това позволява данните, събрани от сензори и други устройства, да се обменят и анализират без бариери между уебсайтове, приложения, клиенти и партньори. Облакът свързва всички тези играчи в реално време и по този начин играе една от най-големите си карти.

Втора част на материала можете да прочетете тук!

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.