Пет технологични тенденции, които ще се развият през 2023 г.

Пет технологични тенденции, които ще се развият през 2023 г.

Технологиите се развиват по-бързо от всякога. Forbes обобщава и разглежда кои ще бъдат петте водещи тенденции в технологичния сектор през 2023 г.

Изкуствен интелект (AI) навсякъде

За изкуствения интелект се говори от дълго време, но ако не сте човек, който е активно ангажиран с работата по технологиите, може да не оцените колко повсеместен е станал той. Използваме интелигентни алгоритми всеки път, когато търсим в интернет, пазаруваме онлайн, навигираме, докато пътуваме, избираме как да се забавляваме, управляваме графиците си и изпълняваме безброй задачи с помощта на изкуствен интелект.

AI е описан от главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай като "по-важен от огъня или електричеството" по отношение на въздействието, което ще има върху човешката цивилизация.

Развиващата се екосистема от AI решения без код и платформи като услуга ще продължи да прави технологията все по-достъпна. Тъй като технологичната инфраструктура и (до известна степен) бюджетът вече не са твърда бариера за навлизане, тези с добри идеи ще могат да създават нови продукти и услуги, подобрени с AI, които опростяват или подобряват живота ни.

Един силен фокус на дейността на изкуствения интелект през 2023 г. ще бъде около увеличаването на работниците. Въпреки че технологията неизбежно ще доведе до изчезването на някои видове човешки професии, ще се появят нови, които да ги заменят. Отговорните, далновидни работодатели все повече ще мислят за навигиране в тази промяна, като дадат възможност на работната сила да използва новите инструменти, които са достъпни.

Друго вълнуващо поле за наблюдение е синтетичното съдържание. Това включва овладяване на творческата сила на AI за създаване на изцяло нови изображения, звуци или информация, които никога не са съществували преди. Точно както прави човек, когато рисува картина или пише музика.

Алгоритмите на естествен език позволяват на компютрите да разбират и пресъздават човешки езикови комуникации. Това означава, че можете да накарате вашия аватар да отговори на въпрос или да изнесе реч със собствен глас без да се налага да произнасяте думите. Същата технология движи прословутите дълбоки фалшификати на Том Круз и групата Metaphysic, която удиви публиката в America"s Got Talent тази година. През 2023 г. можем да очакваме да видим растеж в използването на тази генеративна форма на AI в развлеченията и бизнеса.

Бъдещият интернет (метавселена)

Най-доброто описание, което може да се даде на термина "метавселена", е "по-завладяващ дигитален свят". Това може да звучи малко глупаво, но никой не знае как ще изглеждат онлайн средите и потребителското изживяване от следващо ниво след пет години. Марк Зукърбърг смята, че ще става дума за виртуална и разширена реалност (VR/AR), докато създателите на web3 платформи като Decentraland или The Sandbox смятат, че ще става въпрос и за децентрализация и блокчейн.

Идеите не се изключват взаимно и няма причина интернет на утрешния ден да не бъде както децентрализиран, така и изграден около потапяне и 3D съдържание. С различни, конкуриращи се идеи, които се подхвърлят, когато става въпрос за дефиниране на термина метавселена, не е изненадващо, че през 2022 г. някои хора се чувстват объркани.

Откакто Марк Зукърбърг даде началото на метавселената в края на 2021 г., всякакъв вид големи организации в разнообразни индустрии - от банкиране до мода, развлечения и видео игри, се включиха в нея. Повечето се възползваха от съществуващите платформи, като Decentraland, Roblox или The Sandbox, за да създадат първите си "аванпостове" в метавселената. Те се надяват да се свържат с първата вълна от ранни потребители на метавселената (за които до голяма степен се смята, че са от поколението Z), както и да демонстрират своята хладнокръвност, като участват в ранните етапи на "следващото голямо нещо".

Търговецът на дрехи Forever 21 например не очаква да направи много пари или да подобри значително изживяването на клиентите си с присъствието си в Roblox. Целта е да се разберат възможностите, да се тества наличната технология и да се демонстрира на акционерите и на технологичната общност, че е способен бързо да се придвижва към нововъзникващите тенденции.

През 2023 г. това ще става все по-популярно сред по-малките организации, докато за глобалните марки, които вече участват в метавселената, ще започне консолидация на усилията, за да създадат сплотени продукти и услуги. Те ще бъдат предназначени за масово потребление, а не просто да вълнуват любителите на технологиите.

Също така ще започнем да виждаме, че метавселената е едновременно мобилна и постмобилна. Ние ще можем да взаимодействаме с нея, където и да се намираме по света и на каквито устройства желаем. По подразбиране обаче това винаги ще е на смартфон. Новите начини за достъп, изживяване и взаимодействие със съдържание включват слушалки, интелигентни очила и дори костюми и те ще определят възможностите, които се създават.

Бизнесите, които искат да се уверят, че не изостават, когато става въпрос за следващата итерация на интернет, сега трябва да помислят добре за две неща: Как ще използват тези възможности за изграждане на продукти и услуги, които предоставят по-завладяващи и възнаграждаващи изживявания? И как могат да се възползват от платформите и инструментите, които стават достъпни, за да направят вътрешните си процеси по-ангажиращи и ефективни?

Дигитално редактиран свят

Нашата непрекъснато развиваща се способност да пресъздаваме цифрово всичко във физическия свят е това, което прави метавселената жизнеспособна (или дори неизбежна). Тази идея отива по-далеч от просто създаване на завладяващи онлайн изживявания; днес можем да редактираме нещата в дигиталния свят по начин, който влияе върху реалния свят.

Един такъв пример са цифровите близнаци. Състезателните отбори във Формула 1 създават цифрови близнаци на състезателния автомобил и използват дигиталния свят, за да тестват автомобила във виртуални аеродинамични тунели и чрез цифрови симулации. Това им позволява да променят компонентите на автомобила в дигиталния свят, докато бъдат оптимизирани, преди да отпечатат 3D тези компоненти за реалното превозно средство.

Виждаме подобни способности за редактиране или програмиране на материали от реалния свят в нанотехнологиите. Чрез манипулиране на характеристиките и състава на материала в наномащаб ние можем да дадем на материалите нови характеристики, като например самовъзстановяващи се бои и водоотблъскващи дрехи, както и да разработим напълно нови материали.

Върхът на редактируемия свят е манипулирането на живи организми като растения, животни или хора чрез редактиране на генетичната информация, отговорна за развитието и функционирането на тези организми. Различни инициативи позволиха успешно да създадем цифрови изображения на цели ДНК вериги, а новаторски подходи ни позволяват да променяме ДНК и генетичната структура на живите организми.

Тази технология отваря набор от възможности, които са почти неограничени, тъй като означава, че всяка характеристика на живия организъм, която е наследена, теоретично може да бъде променена. Децата могат да бъдат направени имунизирани срещу болести, към които родителите им са податливи, могат да се развият култури, които са устойчиви на вредители и болести, а лекарствата могат да бъдат пригодени за индивидите според техния собствен генетичен код.

Реархитектиране на доверието с блокчейн

Традиционно процесите, включващи установяване на доверие между две страни онлайн, са се осъществявали винаги чрез посредник. Банки и компании като Paypal проверяват нашата самоличност и действат като гаранти, когато изпращаме пари на приятели или членове на семейството.

Услугите за борба с измами и проверка на плащанията ни помагат да вярваме, че е безопасно да позволим на фирмите да съхраняват и обработват нашата финансова информация. Фактът, че всички тези системи са централизирани, означава, че все още можем потенциално да се сблъскаме с проблеми, ако компаниите, които ги предоставят, не успеят да ги управляват ефективно или не успеят да действат в най-добрия ни интерес.

Зададените въпроси относно доверието през 2023 г. ще се въртят около принципа на децентрализацията. Това означава премахване на крайния контрол върху организация, компания или процес от която и да е централна точка на собственост, като се използва децентрализирана мрежа, изградена около консенсус и криптиране. Това са градивните елементи на блокчейн, който всъщност е начин за съхраняване на данни или изпълнение на програми, които са разпръснати в множество компютри без намесата на никого.

Енергийният гигант Shell например разкри основана на доверие инициатива, която използва блокчейн, за да гарантира произхода на устойчива енергия, влизаща в неговата мрежа. Производителят на напитки William Grant and Son прикачи децентрализирани цифрови токени (NFT) към ултраскъпи бутилки от своето уиски Glenfiddich, които продаде на колекционери, което ще им позволи да бъдат удостоверени, когато бъдат препродадени.

Децентрализацията ще доведе до нови начини за осъществяване на трансакции, комуникация и правене на бизнес - и то не само за хората. Машините също ще се възползват от способността да извършват сигурни трансакции помежду си, което ни позволява допълнително да автоматизираме елементи от бизнеса и индустрията, които включват различни системи за интерфейс.

Бизнесът залага много, че блокчейн технологията ще доведе до еволюция на нашите отношения с концепцията за дигитална собственост. Блокчейн технологията се използва от много марки, вкл. Prada и Balenciaga, за да позволят на потребителите да "докажат", че притежават оригинални цифрови версии на луксозни продукти, които могат да бъдат показани във виртуалния свят. Ако метавселената означава, че повече от нас ще прекарват все повече време (и ще харчат пари) онлайн, сигурно е, че ще има хора, които ще искат неща, които са ексклузивни или уникални за тях и ще могат да докажат собствеността и произхода им.

В крайна сметка това ни води до концепцията за децентрализираната автономна организация. Това е субект - който може да бъде компания, благотворителна организация, доставчик на услуги или общностна група - управляван и администриран чрез софтуер и правила, закрепени в блокчейн. Всички решения се вземат с консенсус, което обикновено означава гласуване на заинтересованите страни. Резултатите от гласуването се изпълняват автоматично от интелигентни договори (блокчейн програми), които могат да правят всичко - от извършване на плащания до промяна на структурата на управление, прилагане на нови правила и разпоредби или промяна на името на организацията.

Свръхсвързан, интелигентен свят

Тази тенденция буквално свързва всички останали. Това е мрежата от свързани сензори, устройства и инфраструктура, която събира данните, от които се нуждаем, за да изградим метавселената, да създадем цифрови близнаци, да обучим интелигентни машини и да проектираме нови начини за създаване на цифрово доверие. Това е известно като Интернет на нещата (IoT) и влиянието му върху живота ни ще продължи да се усеща силно през 2023 г.

Фокусът ще продължи да расте върху позволяването на по-полезни и сложни взаимодействия машина-към-машина. Днес сме свикнали да пълним домовете си с интелигентни джаджи и уреди, а работните ни пространства с интелигентни инструменти и приложения. Често обаче се сблъскваме с проблеми, когато машините изпитват затруднения при комуникацията поради различни платформи и операционни системи.

През 2023 г. ще видим по-нататъшна работа по разработването на глобални стандарти и протоколи, които устройствата могат да използват, за да говорят помежду си. Това означава, че те ще работят по-ефективно и ще могат да ни помогнат с по-широк набор от задачи.

Друга област на фокус ще бъде сигурността на IoT. Въпреки че свързаните устройства могат да подобрят живота ни по много начини, те също създават рискове за сигурността. Всяко устройство в мрежа е потенциална точка за достъп, която нападател може да използва, за да получи достъп до система или да компрометира данните, съхранени в нея. Подобряването на възможностите за сигурност за осуетяване на тези атаки ще бъде приоритет за компаниите, които инвестират в IoT. Те ще включват и инструменти, способни да предсказват, които ще се подпомагат от изкуствен интелект.

5G и в бъдеще 6G услугите няма да означават само, че устройствата ще комуникират по-бързо от всякога. Те също така означават, че повече устройства могат да бъдат свързани и комуникацията между тях може да бъде "нарязана" - поставена в отделни канали, където съществува изолирано и няма да бъде обезпокоявана.

Говорейки за здравеопазване, 2023 г. също е вероятно да бъде година на бум за продукти и услуги, целящи да ни помогнат да управляваме нашето здраве и благополучие.

Една бонус тенденция: устойчиви технологии

В допълнение към петте тенденции, описани по-горе, има още една "неподлежаща на обсъждане" технологична тенденция, която ще се придвижи още повече в светлината на прожекторите през 2023 г.: трябва да сме сигурни, че нашата технология е екологично устойчива.

С някои от тези управлявани от данни и жадни за изчисления технологии разходите за околната среда понякога могат да бъдат скрити в облачни центрове за данни, които компаниите, които използват технологията, никога няма да видят.

Клиентите и инвеститорите все повече търсят зелени идентификационни данни и ще видим повече от това през 2023 г. Центровете за данни и блокчейн технологията трябва да станат по-екологични и компаниите трябва да гарантират, че не губят ценни ресурси, съхранявайки данни, от които не се нуждаят, и работещи алгоритми, които не добавят стойност.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.