Двадесет съвета за по-добра киберсигурност при работа у дома (III част)

Двадесет съвета за по-добра киберсигурност при работа у дома (III част)

Пандемията промени много индустрии и изпрати значителна част от работната сила вкъщи. Работата от дома е тенденция, която ще остане в обозримо бъдеще. Въпросът е как да се поддържа високо ниво на киберсигурност, докато служителите работят от домовете си.

Краткият отговор е практикуването на добри навици за киберсигурност. Полагането на усилия за обучение и практикуване на ежедневни дейности по киберсигурност ще донесе дивиденти в дългосрочен план, пише онлайн изданието business2community.com.

Медията обобщава 20 съвета за домашна сигурност.

Първа част на материала можете да прочетете тук!

Втора част на материала можете да прочетете тук!

Поддържайте операционната си система актуална

Операционната система изпълнява цялата вътрешна система на компютъра. Windows 10 и macOS Big Sur са два примера за операционна система. Когато е налична актуализация, инсталирайте я към края на деня. Всъщност инсталирането на актуализациите в края на работния ден ще предотврати спиране. Втора опция е да инсталирате актуализациите през уикенда, което ще позволи на компютъра да се рестартира толкова пъти, колкото е необходимо, за да инсталира новата операционна система.

Задайте график за актуализации на фирмените устройства

Един от многото предимства на партньорството с управляван доставчик на ИТ услуги е услугата, наречена дистанционно наблюдение и управление. Многобройни задачи се изпълняват дистанционно и стартирането на актуализации на устройства е една от тях.

Повечето потребители често игнорират подканите за актуализиране на софтуера или актуализацията на операционната система. Така актуализациите ще се осъществяват от ваше име, чрез отдалечена поддръжка на устройствата.

Уверете се, че автоматичното заключване е разрешено

Автоматичното заключване ще заключи вашето устройство след определен период от време на бездействие. Системните администратори са единодушни, че подходящ период е 15 минути. Прилагането на политиката за автоматично заключване на устройството може да помогне за поддържането на защитена мрежа.

Много фирмени политики изискват настройките за заключване на компютъра да са налице, за да отговарят на финансовите или инвестиционните насоки. В допълнение, прилагането на политика за автоматично заключване помага да се предотврати достъпът до компютри от неканени гости.

Потвърдете, че антивирусната програма работи на устройството

Всяка работна станция ще трябва да има работещ антивирусен (AV) софтуер. Значението на инсталирането и поддръжката на AV приложение не може да бъде надценено. Докато други инструменти за защита живеят в мрежата и защитната стена, AV приложението се изпълнява локално на компютъра. Солидният AV ще работи непрекъснато и ще планира пълни сканирания извън пиковите работни часове 24/7.

Smart AV софтуерът е в състояние да открие дали дадена заплаха е жизнеспособна и може да постави карантина на вируса. Потърсете AV софтуер, който ще автоматизира и търси нечисти файлове или нежелани цифрови гости.

Активирайте Find My Device & Remote Wipe

Всички компютри с Windows и macOS се предлагат с функция "намери моето устройство". Функцията позволява на крайните потребители да изтрият компютъра, ако бъдат откраднати, изгубени или невъзстановими; следователно това предотвратява достъп до данни от злонамерени субекти.

За потребителите на macOS Find My Mac е подобно решение на Windows BitLocker. Например, ако MacBook бъде откраднат, можете да заключите своя Mac или да изтриете Mac от друго устройство на Apple. Освен това ще можете да определите къде е устройството с помощта на Apple iPhone.

Скоро пътуванията ще се отворят и хората ще носят със себе си лаптопи, смартфони и таблети за работа. Уверете се, че всяко устройство има възможност за дистанционно изтриване, за да защитите чувствителните фирмени данни.

Работете с ИТ за изтриване на неизползвани устройства

Дезинфекцията на данните се отнася до изтриване на твърдия диск, след като компютърът вече не трябва да е в експлоатация. Изтриването на тези данни помага за защитата на поверителните и фирмените данни. Затова изгответе протокол за изтриване на твърдите дискове.

Засилете обучението за осведоменост за киберсигурността

Обучението за повишаване на осведомеността за киберсигурността стана съществена част от бизнеса преди пандемията. Сега е решаващ момент да внедрите или актуализирате обучението си по киберсигурност. Поддържането на последователен режим на обучение не само осигурява солидно компютърно обучение, но и програмата ще спомогне за информирането на служителите за най-новите заплахи. Целта не е да назидавате или посрамвате някого, а да го научите и обучите на това, което е пропуснал дотук.

Контрол на достъпа на потребителя

Не разрешавайте на крайни потребители да имат администраторски права без основание. Например, когато даден потребител има разрешени администраторски права за своя профил, шансът крайният потребител да изтегли или инсталира злонамерено приложение се увеличава.

Системните администратори препоръчват да се ограничат или премахнат напълно администраторските права от всички потребители. Ако те все пак са задължителни за потребителите, създайте отделен акаунт, който да действа като администратор за инсталиране на софтуер или други нужди на компютъра.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.