До 2026 г. гражданите на ЕС ще имат достъп до портфейли за цифрова идентичност

До 2026 г. гражданите на ЕС ще имат достъп до портфейли за цифрова идентичност

До 2026 г. гражданите на Европейския съюз (ЕС) ще трябва да имат достъп до портфейлите за цифрова идентичност.

Съветът на ЕС даде окончателно одобрение на новата рамка за европейската цифрова идентичност (eID). Законодателството ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС през следващите седмици и ще влезе в сила 20 дни след това. Регламентът ще бъде напълно приложен до 2026 г., посочва се в съобщение на Съвета.

С европейската цифрова идентичност гражданите на ЕС ще имат достъп до уникален и сигурен европейски цифров портфейл и ще запазят пълен контрол върху личните си данни. Европейската цифрова идентичност ще дава достъп и до обществени услуги онлайн.

Съгласно новия закон държавите членки на ЕС ще предложат на гражданите и бизнеса дигитални портфейли, които ще могат да свързват техните национални цифрови идентичности с други лични документи (напр. шофьорска книжка, доказателства за квалификация, банкова сметка). С тези портфейли гражданите ще могат да доказват самоличността си и да споделят електронни документи от своите дигитални портфейли чрез мобилните си телефони.

Цифровата идентификация ще е разпознаваема в целия ЕС, без да се налага хората да използват лични методи за идентификация или ненужно да споделят лични данни. Потребителският контрол гарантира, че ще бъде споделена само информация, която трябва да бъде споделена.

Портфейлът ще съдържа табло за управление на всички трансакции, достъпни за неговия притежател както онлайн, така и офлайн, както и възможност за докладване на възможни нарушения на защитата на данните и взаимодействие между портфейлите.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.