Стабилен ръст на онлайн търговията у нас

shopping-cart

Онлайн търговията у нас бележи стабилен ръст през 2014 г., а очакванията са тази тенденция да се запази през 2015 г. и 2016 година. Българите, които са пазарували в интернет през отминалата година, са се увеличили с 25% в сравнение с 2013 година, показват наблюдения на СуперХостинг.БГ.

„Онлайн търговията не само спомага за по-лесното стартиране на малък бизнес, а и изцяло променя начина, по който сме свикнали да възприемаме търговията на дребно. Днес ние имаме достъп до повече информация от когато и да било и това се отразява осезаемо на навиците ни при пазаруване. Възможността да търсим всевъзможни продукти и услуги онлайн, да сравняваме цените от различни магазини моментално, да споделяме своя избор и да търсим в реално време мнения и оценки на други клиенти за избрания от нас продукт или търговец – всичко това изправя търговията на дребно пред може би най-значимата промяна през последните десетилетия“ - коментира Любомир Русанов, управител на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

По данни на компанията, инсталациите на платформи за електронна търговия в България през последните шест месеца са се увеличили с близо 50 %, в сравнение с предходния период. Над 65% от всички нейни клиенти към момента използват за сайтовете си готови CMS (Content Management System) платформи, като близо 22% от тях развиват онлайн магазини. Най-използваните платформи за електронна търговия у нас са OpenCart с 6.43%, WordPress WooCommerce с 3.11% и Joomla Virtuemart с 2.87 процента.

Според представители на СуперХостинг.БГ, сред ключовите фактори за развитието на този тип уеб проекти са значително по-ниските разходи, в сравнение със създаването на физически магазин, много по-голямата аудитория, която може да бъде достигната в интернет, както и навлизането на редица нови платформи, които позволяват на непрограмист да си направи онлайн магазин буквално за един ден и с минимални средства. Такива са както системи с отворен код като WordPress и Joomla, развивани от независими общности от програмисти, така и фирмени платформи за лесно стартиране на онлайн магазини, каквато е Shopiko на СуперХостинг.БГ. Последната позволява създаването на сайт за електронна търговия за броени часове, без нужда от технически познания.

„Налагането на подобни софтуерни системи направи самото създаване на магазин изключително лесно от техническа гледна точка и постави акцента върху предлаганите продукти, маркетинговите усилия и качеството на обслужване на интернет търговците. Затова и очакваме през тази и следващата година броят на този тип уеб бизнеси в България да нараства устойчиво“ - посочва Русанов.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.