Нараства интересът към SaaS платформи за създаване на сайтове

tsvetelina-nenkova

Интересът към създаването на нови сайтове чрез готови платформи от типа SaaS (Software as a Service – софтуер като услуга) се е увеличил осезаемо през периода на извънредното положение. Това отчита най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ, която предлага две от най-популярните готови платформи – Сайт билдър за лесно и бързо създаване на лични и фирмени сайтове, както и Shopiko за изграждане на онлайн магазини. Данните са сравнение за периода 13 март – 30 април 2020 г. с друг много активен  времеви период (особено за онлайн търговията) – 13 ноември – 31 декември 2019 г.

 

Броят на запитванията от нови и от настоящи клиенти към двете платформи е нараснал  с 35% по време на извънредното положение, в сравнение с край на 2019-та по време на знаковите събития Black Friday, Cyber Monday и коледно-новогодишните празници. Създаването на нови сайтове чрез двете готови платформи пък се е увеличило с 34%. Интересът към тестване на готовите решения се е увеличил с впечатляващите 42 процента.

 

Запитванията от настоящите клиенти обикновено са свързани с желанието им да използват пълния потенциал на платформите в посока маркетинг, реклама, подобряване на съдържанието на своите сайтове, редизайн, интеграция на чат и допълнителни канали за комуникация и т.н. Множество такива опции са вградени в Shopiko и Сайт билдър и са много лесни за активация и използване.

 

От друга страна, новите клиенти търсят най-вече бърз и лесен начин да преминат онлайн, а готовите SaaS решения предоставят точно такъв тип удобство. Обикновено това са малки фирми и самонаети специалисти, които имат изградени офлайн бизнеси процеси и са отлагали своето онлайн присъствие. Извънредното положение е изиграло ключова роля, мотивирайки ги да си изградят сайтове и да продължат дейността си, но онлайн. Те обикновено не разполагат с големи бюджети, а в момента – и с достатъчно време за онлайн миграцията на бизнеса си, и затова имат нужда от бързи, готови решения.

 

„През последните седмици сме свидетели на онлайн трансформация без аналог в историята на дигиталната епоха. Хиляди ученици вече учат чрез видео връзка със своите учители, а съдебни заседания и дори такива на парламентите в някои страни, се извършват чрез онлайн платформи. Много технологични промени, за чиято нужда се говори от десетилетия, сега станаха факт за броени дни. По всичко личи, че и малките бизнеси, принудени от ситуацията, се възползват от възможностите на интернет и уеб, създавайки своите първи сайтове или подобрявайки цялостното си дигитално присъствие.“ - споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на СуперХостинг.БГ.

 

Тя посочи редица начини за преминаване към онлайн бизнес процеси на малките бизнеси, споделяйки актуални примери от последните месеци. За ресторантите и като цяло заведенията, естествена стъпка беше да преместят фокуса си върху електронните разплащания и доставките до домовете, както и онлайн комуникацията с клиентите по различни дигитални канали. Множество инструктори, треньори, обучители и консултанти създадоха свои онлайн курсове и видео материали, чрез които да достигнат дори до още по-голяма аудитория от преди. Салоните за красота и естетичните клиники, от своя страна, започнаха да разширяват онлайн аудиторията си чрез създаване на още по-полезно и актуално съдържание, както и да обучават и консултират своите клиенти изцяло онлайн. Много събития станаха дигитални, като повечето от тях започнаха да се провеждат на живо – от бизнес конференции и семинари, до концерти, партита и други развлекателни прояви.

 

Всички тези промени са източник на идеи и вдъхновение за бизнесите, които все още търсят своята собствена най-добрата формула за адаптация. За да помогне на повече организации да пренесат дейността си успешно към виртуалния свят, екипът на СуперХостинг.БГ започна да споделя в своя блог и поредица експертни материали, свързани с изграждане и подобряване на онлайн присъствието.

 

Повече инфо за платформата Сайт билдър има тук: https://www.youtube.com/watch?v=XILuG-O6ztg&list=PLHNGrPE9QavB32Gq259oyqGCxj8Bhr8_P

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.