Държавата увеличава парите за предприемачески центрове на студенти

fanduk

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще отдели още близо 200 хил. лева от бюджета си, за да подпомогне създаването и развитието на центрове по предприемачество към висши училища в България. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на подлез в район Подуяне, реновиран по проект на млади инженери в рамките на обучението им по програма „Учебна компания за студенти” на Джуниър Ачийвмънт България.

За реализацията на своя проект, продължил две години половина, студентите от Лесотехническия университет създават учебната компания “I like design.” Идеята им печели конкурса „Най-добра бизнес идея“ на Джуниър Ачийвмънт и е осъществена от компания-подизпълнител.

Учебната компания е част от проект „Създаване и развитие на центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България“, финансиран с близо 727 хил. лева от бюджета на икономическото ведомство от 2009 г. досега. В рамките на инициативата са функционират четири центъра по предприемачество, обучени са повече от 1300 студенти, учредени са 15 студентски и 13 учебно-тренировъчни фирми, проведени са 13 конкурса и 67 студенти са подпомогнати с награден фонд, уточняват от МИЕТ.

По думите на министър Добрев, предстои конкурс за разкриване на студентски предприемачески центрове във висшите училища в Южен централен, Югоизточен и Североизточен район. Той поясни, че целта на министерството е да продължи проекта по линия на оперативна програма „Конкурентоспособност“ през следващия програмен период 2014-2020 г., когато възможностите за финансиране ще бъдат многократно по-големи.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.