Какъв тип предприемач сте?

businessman

Ако искате да стартирате успешен и устойчив нов бизнес, като за начало е добре да познавате своите силни и слаби страни. И макар и да е трудно да поставим качествата и стила на предприемачите в определени категории, все пак съществуват няколко ключови профила, в които всеки може да припознае част от себе си. Едни са типични откриватели, които виждат в създаването на нов бизнес необходимото зло, за да наложат своя нов продукт или услуга. Други пък познават добре пазара и вярват, че могат да спечелят потребители, каквото и да им предложат.

„Винаги съм се чудил дали има бърз начин, по който да мога да открия най-доброто и най-лошото у стартиращия предприемач и да оптимизирам менторските си умения на базата на тези индикатори”, коментира Марк Зуилинг, стартъп ментор, бизнес ангел и блогър  за американското бизнес издание Enterpreneur. По думите му, интересна стъпка в тази насока е новата книга „ДНК-то на предприемача” от Джо Ейбрахам, която предлага четири основни профила на стартиращия предпремач. Ето кои са те:

Строител. Предприемачите от този тип са най-добрите шахматисти в бизнеса, които винаги се стараят да са две-три стъпки пред своите конкуренти. Описвани са като мотивирани, фокусирани в работата, пресметливи, студени и безкомпромисни. Виден представител на тази категория предприемачи е самият Доналд Тръмп.

Опортюнист. Опортюнистите са изражението на спекулативната страна на предприемача, която всеки от нас носи дълбоко в себе си. У всеки е заложено желанието да бъде на правилното място в правилното време, използвайки момента така, че да направи колкото се може по-голяма печалба. Ако някога сте се чувствали изкушени да се хвърлите в бърза и рискова сделка, това най-вероятно е било предизвикано от опортюниста у вас.

Специалист. Този тип предприемач ще влезе в една индустрия и ще се задържи дълго в нея. Специалистите изграждат сериозна експертиза, но често са подложени на постоянна борба за своето място на претъпкания от конкуренти пазар. В този профил спадат не малко графични дизайнери, ИТ експерти, адвокати.

Иноватор. Най-често ще срещнете иноватора, докато той усилено работа върху своето откритие, формула, концепция, продукт или услуга, директно приложими за множество различни бизнеси. Голямото предизвикателство за иноватора е да успее да се фокусира толкова сериозно върху бизнес реалностите, колкото върху огромния потенциал на откритията му.

Представихме ви накратко четирите основни типа предприемачи. Да  разберете кой от  тях сте е само началото – ключът е във фокусирането върху силните страни, потискането на слабостите и изграждането на работещ план, който да донесе успех на вашата бизнес идея.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.