ИТ и ресторантьорството са най-атрактивните ниши за бизнес старт у нас

buisnesspeople6

Най-привлекателните браншове за начало на нов бизнес у нас са интернет и ИТ и ресторантьорство и обществено хранене. Веднага след тях се нарежда секторът на услугите, показва проучването „Какъв бизнес започват българите”, осъществено във връзка с предстоящото изложение за нов бизнес Franchising Expo като част от седмица на предприемачеството.

Секторът на търговията привлича интереса едва на 16% от анкетираните, като най-често изтъкваният аргумент е доминацията на големите вериги в бранша. Според 10% от участниците в проучването,  най-подходящо за започване на нов бизнес е земеделието.

Най-голяма част от предприемчивите българи  - 30%  - биха инвестирали между 15 и 30 хил. лв. в ново бизнес начинание, докато едва 6% имат готовността да вложат над 100 хил. лв. За 20% от анкетираните приемливата сума за нов бизнес не би трябвало да надхвърля 7000 лв. Най-често хората с предприемачески амбиции се чувстват комфортно с двугодишен период за възстановяване на първоначалното си вложение.

Най-често изтъкваната причина за започване на нов бизнес е желанието за независимост. На второ място е амбицията за реализация на собствените бизнес идеи. Същевременно, сравнително малък брой от имащите желание да развиват бизнес биха го направили поради безизходица, свързана с липса на други възможности или с неуспехи в настоящата си дейност.

Голяма част от желаещите да стартират нов бизнес нямат бизнес опит, поради което не виждат възможност за развитие и реализация. „Като цяло младите хора, които тепърва се сблъскват с живота и нямат стаж и практика трудно намират реализация.” е една от типичните мотивации на анкетираните.” Най-интересна и перспективна е групата на хората с ръководен опит като служители на различни нива в йерархията, в която спадат 14% от анкетираните, коментират организаторите на проучването.

Имащите намерение да стартират нов бизнес очакват да печелят „толкова че да могат да живея добре и да мога да развиват бизнес”, като амбициите им са най-често в диапазона между 2000 лв.и 3000 лв. Едва 1% от бъдещите предприемачи очакват да изкарват над 10 хил. лв.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.