ЕК и Европейския инвестиционен фонд с нова инициатива в подкрепа на малкия бизнес

money

Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха споразумение за подкрепа на малките и средните предприятия на стария континент. В рамките на договора предстои последните да получат достъп до допълнително финансиране на обща стойност до 25 милиарда евро.

Благодарение на сумата от 1,3 милиарда евро, предвидена в бюджета на Програмата за конкурентоспособност на предприятията и малките и средните предприятия (COSME) за финансирането на малки и средни фирми, ще стане възможно през следващите седем години от финансови посредници да бъдат мобилизирани до 25 милиарда евро чрез ефекта на лоста, очакват инициаторите на новото споразумение.

То подготвя почвата до края на 2014 г. да започне предоставянето на дялово и дългово финансиране за МСП по програмата COSME. След подписването на споразумението ЕИФ ще обяви през следващите седмици публична покана за изразяване на интерес, по която могат да кандидатстват финансови институции, отговарящи на условията (банки, гаранционни институции, фондове и др.). Очаква се до 330 хиляди малки и средни предшриятия да получат заеми, обезпечени с гаранции по линия на COSME, като общата стойност на заемите достигне 21 милиарда евро. Въз основа на опита от Програмата за конкурентоспособност и иновации (ПКИ), предхождаща COSME, се очаква 90 % от бенефициерите да са предприятия с персонал до 10 души и да получат гарантиран заем в среден размер на около 65 хиляди евро. Точно това е категорията МСП, които понастоящем се сблъскват с най-големи трудности във връзка с получаването на заем.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.