Три трика за наемане на таланти в условията на конкурентен пазар

Три трика за наемане на таланти в условията на конкурентен пазар

Коронакризата разтърси пазарите на труда по целия свят. От една страна, допълнителното време у дома кара мотивираните индивиди да развиват допълнително своите умения. За други допълнителните отговорности или стресът направиха това невъзможно.

Като цяло преминаването към виртуална работа всъщност значително разшири потенциалния набор от кандидати за дадена позиция. В зависимост от фирмената политика сега хора, базирани в една държава, спокойно могат да работят за компании, базирани в съвсем друга държава, дори на друг континент.

Компаниите бързо започват да комуникират виртуално и да се адаптират в множество часови зони, когато имат служители и членове на екипа, които познават и на които имат доверие, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

Що се отнася до наемането на трансгранични таланти, това е игра с конкретни правила. Изобилието от възможности може да е привлекателно, но може и да доведе до умора от вземане на решения. Ако се мъчите да се ориентирате в ситуацията, изданието предлага някои трикове, които да ви помогнат да намерите и развиете взаимоотношения с топ таланти в световен мащаб.

Обучавайте работната си сила

Коронавирусът постави още една пречка през наемането - липсата на подходящо обучение заради бързото преминаване към виртуална работа. Все пак някои умения се усвояват много по-лесно лично. На помощ тук идват новите технологии и центровете за върхови постижения, които обучават хората на твърди умения.

Можете да помислите за концепция, при която да работите съвместно с тези центрове към университетите. Например ако планирате да наемате хора в определен часови пояс, проверете как можете да внедрите програми за обучение в университети в региона или пък други центрове за квалификация и преквалификация. Това изгражда доверие и дълготрайни взаимоотношения.

Разчитайте на мрежите от служители

Можете да помолите най-добрите ви служители да изградят и поддържат свои мрежи. Много от техните познати и приятели вероятно са със същата степен на образование, вероятно в същата област, както и са приблизително на една и съща възраст.

Предложете бонус за препоръчване на служители, които биват наемани в последствие. Това ще накара служителите ви активно да разпространяват за открити позиции в социалните медии и сред приятелския си кръг.

Пазете стари кандидатури

Създайте си пространство, в което да запазите стари кандидатури. Често заради конкуренцията много изключително кадърни хора просто нямат нужния късмет, за да получат конкретно работно място. Според различни статистики средната корпоративна длъжност получава приблизително 250 заявления за работа. За едно място можете да наемете само един човек, така че остават потенциални 249 кандидати и най-вече тези, преминали повече кръгове от подбора. Разбира се, много от тях може да са си намерили друга работа, но на днешния пазар всичко може да се случи. Те са проявили интерес веднъж, така че защо да не възбудите този интерес.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.