Пет тенденции, които ще оформят инфлуенсър маркетинга през 2023 г.

Пет тенденции, които ще оформят инфлуенсър маркетинга през 2023 г.

Добрата новина: инфлуенсър маркетингът остава един от най-мощните маркетингови инструменти на ваше разположение. Всъщност до 2025 г. изследователите изчисляват, че каналът ще достигне нов връх за всички времена с инвестиции на обща стойност 24 милиарда долара. Защо? Защото потребителите го искат повече от всякога.

Лошата новина: начинът, по който потребителите искат да преживяват инфлуенсър маркетинга, се променя. Което няма да бъде изненада за всеки, който е прекарал известно време в този бързо развиващ се канал, пише CureMedia.

Повече за това как да развием инфлуенсър маркетингът в нашата компания ще си говорим по време на Influencer Marketing Conference на 22.11.2022г.

С нарастващите инвестиции и финансовата криза, която оказва все по-голям натиск върху значението на достойната възвращаемост, брандовете ще трябва да бъдат в крак с тези новости и да адаптират своите стратегии, за да успокоят и ангажират неспокойната аудитория и да излязат на върха.

Ето кои са големите тенденции за инфлуенсър маркетинга през 2023 г.

Съдържание, съобразено с икономиката

През 2023 г. светът ще се бори с последиците от серията кризи, които възникнаха в кратък период от време - пандемията, кризата с доставките, растящата инфлация, войната в Украйна, затягането на паричната политика на централните банки. Това означава неизбежен удар за икономиките навсякъде. Тъй като разходите за живот се покачват за средния потребител, инфлуенсърите ще трябва да проявяват разбиране как да споделят съдържание в такива турбулентни условия.

За да избегнат обвиненията в нечувствителност или налагане на консуматорство във време, в което мнозина страдат от силно намалена покупателна способност, инфлуенсърите и брандовете трябва да работят заедно, за да преформулират съдържанието от чисто икономическа гледна точка.

Помислете за подчертаване на характеристиките на продукта, които отразяват издръжливостта или ниската цена на износване. Специално за търговците на мода - насърчете съдържание, в което инфлуенсърите подчертават как да се извлече максимума от облеклото - например как една рокля да се носи по седем различни начина.

Също така е важно да разчитате на дейностите по брандиране, вместо да слагате всичките си яйца в кошницата за първорманс маркетинг. Въпреки че това може да звучи контраинтуитивно (в края на краищата, това са продажби, от които се нуждаете, нали?), във времена на турбуленция доверието на потребителите във вашата марка може да бъде решаващият фактор, когато става въпрос за това при кого ще похарчат парите си. Дори да има намаление на продажбите в краткосрочен план, в по-дългосрочен план потребителите ще си спомнят как сте избрали да популяризирате вашата марка през тези предизвикателни времена за добро.

Нишата печели

"Намерете своята ниша" отдавна е първият съвет, предлаган от множество амбициозни бизнес гурута. Независимо дали сте моден гуру, ценител на ресторанти или занаятчия, ясното указване на това, което потребителите на социалните медии могат да очакват от вас, е от решаващо значение за изграждането на база от последователи.

Подобно на неутолимата жажда за автентичност, потребителите ще станат още по-придирчиви и създателите на съдържание ще трябва да се откроят от конкуренцията, като прецизират нишата си и предложат по-голяма специфичност. Модните инфлуенсъри например биха могли да концентрират съдържанието си около устойчивата мода или бюджетната мода, докато профилите на кулинарите могат да се насочат към улична храна или домашна кухня.

Тази тенденция представя плюсове и минуси за марките, които си сътрудничат с инфлуенсъри. От една страна, това е точно видът органично таргетиране, което брандовете трябва да желаят и което ще осигури максимална уместност на предложението. От друга страна, ако продуктът има множество подходящи аудитории, тогава може да се наложи да включите повече инфлуенсъри в кампанията, за да постигнете същия обхват. Това вероятно ще изисква по-високи нива на инвестиции и по-големи ресурси, но в крайна сметка ще доведе до по-високи нива на ефикасност.

Рискът от обратна реакция се увеличава

Интернет несъмнено е морално сива зона, но що се отнася до потребителите на социални медии (особено поколението Z и по-младите милениали), техният компас има тенденция да се отклонява и преценката им за онези, с които не са съгласни, е бърза.

Според едно проучване, осъществено от медията, каузи като социална справедливост и устойчивост са сред най-важните фактори за 38% от поколението Z при вземането на решение дали да пазаруват, или не от даден бранд. За инфлуенсъри, за които се разкрие, че имат нестабилна история по въпроси, които са важни за техните последователи - или по-лошо, установи се, че са действали лицемерно, тогава техният акаунт може неофициално да бъде включен в черния списък за една нощ.

За инфлуенсърите това означава повече фокус върху личната им марка от пиар гледна точка. Ако имат скелети в гардероба, , те ще бъдат открити, така че обикновено е по-добре сами да ги извадите на открито.

Брандовете трябва да имат стриктни процеси за проверка на инфлуенсърите, преди да си сътрудничат. Трябва да се извърши задълбочен анализ на всеки риск от противоречия и всичко трябва да бъде внимателно обмислено.

360° съдържание, генерирано от инфлуенсъри

Тъй като потребителите на социалните медии искат повече "истински" хора, които да представят продукти, брандовете трябва да намерят нови, по-иновативни начини да включат инфлуенсъри в своите канали, дори извън сферата на социалните медии.

Показването на съдържание, генерирано от инфлуенсъри, ще стане по-често срещано и ще започнем да виждаме как инфлуенсъри се оявяват в имейл кампании, в магазини или пък на билбордове, както и на събития на брандовете, с които си сътрудничат.

Чрез пренасочване на съдържание, генерирано от инфлуенсъри, в множество канали и платформи брандовете не само ще увеличат максимално инвестициите си и ефекта от партньорската мрежа, който инфлуенсър маркетингът им предоставя, но и ще дадат на своята аудитория точно това, което искат.

Довиждане показатели за суета

Когато Instagram за първи път въведе опцията за скриване на броя харесвания, получени от последователите, това беше приветствано в някои среди като отдалечаване от някои от по-малко пикантните елементи на социалните медии. Тъй като се поставя по-суров прожектор върху емоционалното въздействие, което може да има поставянето на живота ви онлайн за одобрение, ще видим нарастващ брой инфлуенсъри, които се възползват от функцията.

Това е нещо, което брандовете трябва да имат предвид, особено когато Instagram преминава към формата на цял екран, който вече е в пробен период, в който "харесванията" не се показват на основния изглед.

За някои тактики това ще изисква преформулиране на KPI и целите. Това обаче ще е ценна възможност за марките потенциално да пренасочат инициативите за ефективност и бюджета към по-ориентирани към брандирането.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.