Търговията на дребно отбелязва лек ръст

retail

През ноември оборотът в търговията на дребно (без търговията с автомобили и мотоциклети) е нараснал с 2 на сто спрямо същия месец на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). В сравнение с октомври статистиката отчита спад с 0.1 %.

Най-голям ръст се пада на търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - от 16.3%, с фармацевтични и медицински стоки - с 9.4%. Увеличение има и при продажбитебитова техника, мебели и др. стоки за бита - с 3.6 на сто. Спад през месеца на годишна база се отчита при продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 7.7%, както и при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.8%.

В сравнение с октомври 2016 г. оборотът нараства по-значително при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.5%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.1%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.0%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2.7%.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.7%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.1%.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.