Спад на бизнес климата у нас

chart

Песимизмът в секторите на промишлеността и услугите доведе до рязкло влощаване на бизнес климата у нас. Това сочат данните на Националния статистически институт, според които индексът през юни е спаднал в 1.0 пункт.

В промишлеността индикаторът за бизнес климата се понижава с 1.8 пункта в сравнение с май, поради по-лошите оценки на промишлените предприемачи за настоящото състояние на предприятията.

В сектора на услугите индексът на бизнес климата пада с 5.6 пункта. Рязко се влошава оценката на предприемачите за настоящото състояние на предприятията. Влошават се и очакванията за следващите три месеца, както и перспективите за търсенето в сектора.

Като основни причини за лошите резултати бизнесът посочва несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

С настъпването на лятото бизнес климатът в строителството се подобрява в 4.0 пункта, като мениджърите отчитат нарастване на поръчките в сравнение с предходния месец. И тук обаче факторът икономическа среда се оказва важен, макар през последния месец да се наблюдава намаление на отрицателното му влияние. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансови проблеми.

Бизнес климатът в търговията на дребно остава приблизително на равнището си от предходния месец, като очакванията за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.
По отношение на продажните цени очакванията на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.