Първи спад на продажбите на мобилни компютри от 16 години насам

pc

Проучване на IDC показва, че общият брой продадени настолни компютри през 2012 г. се очаква да достигне 354 милиона, тоест, с 2.6% по-малко спрямо предишната година. Спад се предвижда и при мобилните компютри – с около 0,4%. Макар и минимален, той маркира първото свиване на сегмента от 1997 г. насам.  Само в последното тримесечие на 2012 г. спадът в PC продажбите е 6,4% глобално (конкурентите им от Gartner го оценяват на 5%).

Водещите компании остават HP и Lenovo, следвани от Dell, Acer и Asus.  Ситуацията при всяка от компаниите обаче е различна. Докато Dell и Acer са засегнати доста сериозно (съответно 20.8% и 28.2% спад за тримесечието), Lenovo и Asus отбелязват едноцифрен ръст. Това позволява на Lenovo да скъси дистанцията до водача HP.

PC производителите се борят както с намалялото потребление, така и със смартфоните и таблетите, които привличат все по-голям процент от бюджета на домакинствата за ИТ. Анализаторите от Gartner обаче стигат една идея по-дълбоко в обясненията си. Според тях преди специалистите от бранша са си представяли, че отделните потребители ще притежават по един личен компютър и един личен таблет. С оглед на намаляващите продажби на PC за подмяна на остаряващи машини и в същото време увеличаващите покупки на таблети и смартфони, в Gartner изказват хипотеза, че основната част от ежедневното потребление ще се насочи през личните таблети, докато хората споделят общ настолен компютър за административните и по-сложни творчески задачи. Т.е. купувачите няма да подменят втория и третия си настолен компютър вкъщи, а ще ги оставят естествено да остареят и да се бракуват.  Разбира се, има и потребители, които ще запазят и двата типа устройство, но те по-скоро са изключения, заявяват от Gartner пред британски медии.

Въпреки проблемите, IDC очакват 2013 г. да бъде по-добра за PC производителите, като една от причините за това ще са продажбите на машини с новия Windows 8, чийто потенциал досега не се е разгърнал максимално „заради недостатъчна координация между Microsoft, партньорските им компании и производителите”, посочват анализаторите. Друг фактор за раздвижване на пазара ще бъде изтичането на жизнения цикъл за поддръжка на Windows XP през 2014 г., което ще принуди немалко потребители да преминат към по-ново поколение операционна система и съответно по-добър компютър. Прогнозата на IDC обаче е преходът по-скоро да е към Windows 7, отколкото към Windows 8.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.