На БФБ-София тръгва ново IPO

bfb

Първичното публично предлагане (Initial public offering, IPO) на „Нео Лондон Капитал” ЕАД започва на 18 ноември, сряда, сочи разпространено чрез БФБ-София съобщение на дружеството. Крайната дата за записване на акции е 21 декември, понеделник.

Компанията ще предложи на инвеститорите 400 000 нови акции с номинална и емисионна стойност 100 лв. Ако „Нео Лондон Капитал” ЕАД пласира всички акции, то ще набере от борсата 40 млн. лв.

Инвестиционен посредник, който ще движи IPO-то, е „БенчМарк Финанс”, като минималният праг за успех на предлагането е 120 000 акции или 30% от общо предложените книжа. Всъщност става въпрос за 12 млн. лв.

Първоначално е бил предвиден праг за успех на предлагането от 50% от предложените акции, но впоследсвие, след одобрение от Комисията за финансов надзор, той е бил намален на 30%. Това става ясно от приложените документи за процедурата.

От компанията обясняват намалението така: „Промяната на минималното количество акции, при което емисията ще се счита за успешна в посока намаляване на прага, както и увеличаването на крайния срок на предлагането на акциите, са продиктувани от конюнктурата на нашия капиталов пазар и необходимостта от осигуряване на по-продължителен период от време за записване на акциите, като по този начин се повишава възможността за успешно реализиране на емисията и увеличението на капитала на Нео Лондон Капитал ЕАД“.

„Нео Лондон Капитал” ЕАД прогнозира, че разходите по IPO-то могат да възлязат на 19 402 лв., като 10 000 лв. от тях представляват възнаграждението за инвестиционния посредник. „Нео Лондон Капитал” ЕАД изчислява, че максималните нетни приходи от IPO-то ще бъдат около 39 980 598 лв. Това ще се случи ако няма промяна в така прогнозираните разходи и бъдат изкупени всички акции.

Събраните средства от IPO-то „Нео Лондон Капитал” ЕАД ще използва за инвестиции в централен Лондон, за да се възползва от настоящата конюнктура на пазара на недвижими имоти. Компанията е със седалище в София и планира две инвестиции до края на 2015 г. и две през 2016 г., като стойността им е в интервала 6-10 млн. лв.

„Нео Лондон Капитал” ЕАД е еднолично акционерно дружество. 100% от капитала притежава „Ен Ейч Си Ай” ЕАД. Изпълнителен директор на „Нео Лондон Капитал” ЕАД е Красимира Вълчева – Апостолова.

Комисията за финансов надзор одобри проспекта на „Нео Лондон Капитал” ЕАД това лято, а първоначалните индикации бяха, че IPO-то ще се състои именно през четвъртото тримесечие на 2015 г. Присвоеният борсов код на емисията на дружеството на Българска фондова борса е 178.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.