Лоши резултати за бизнес климата в България

Economic-Policy

Бизнес климатът в България се влошава за 4-ти пореден месец през септември, достигайки дъно за тази година. Общият показател намалява с 2.6 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на влошаване на конюнктурата в промишлеността, строителството и търговията на дребно, показват данни на НСИ.

В промишлеността спадът е с 2.2 пункта в сравнение с август, главно поради влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. НСИ отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла.

През септември бизнес климатът в строителството спада със 7.3 пункта. Влошават се както оценките за настоящото състояние на предприятията, така и очакванията. Настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Факторът, затрудняващ в най-голяма степен дейността на предприятията в отрасъла, остава несигурната икономическа среда.

В търговията на дребно бизнес климатът се влошава с 1.2 пункта спрямо предходния месец. Но прогнозите за развитието на бизнес ситуацията през следващите шест месеца са по-благоприятни. По-голямата част от търговците очакват продажните цени да запазят равнището си през следващите три месеца.

През септември бизнес климатът в сектора на услугите остава приблизително на равнището си от август.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.