ИКЕА планира да увеличи доставките и партньорите от България

икеа-прес

Мебелната компания ИКЕА (IKEA) планира да увеличи доставките на продукти и партньорите си от България. Това заяви Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по време на конференцията „Нови перспективи пред износа на мебели, оборудване и интериор“.

Новината потвърди още и Станислава Василева, ръководител на проект „Развитие на бизнеса в България“ към компанията. „Имаме нужда от нови партньори в страната във връзка с увеличаването на продажбите на компанията и стратегията ни за развитие на световно ниво“, каза Василева. Само през миналата година ИКЕА е сключила договори с 9 нови български фирми за 51 нови изделия. От тях се очаква да бъде реализиран оборот от 18-20 млн. евро.

Мебелната и дървопреработващата индустрия в България се развиват добре през последните години и редица фирми изградиха силни позиции не само у нас, но и на международните пазари. Продажбите зад граница постоянно се увеличават, което нарежда сектора в челните позиции по експорт, подчерта Мариета Захариева. Тя допълни, че българските производители са постигнали високо качество на продукцията и това се оценява и навън. Голяма част от фирмите са инвестирали във високопроизводителни машини и вече страната разполага с уникални мощности в сектора. Това е сектор с традиции, с квалифицирани кадри, с възможност да произвежда и малки, и големи серии, при това с добър дизайн и на добри цени, каза още Захариева.

Зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов обясни, че наредбата, която касае дърводобива се нуждае от актуализация, като срокът за приемане на мнения и становища е до 15 февруари. Новите текстове се очаква да дадат предимства на дървопреработвателните компании. През 2015 г. България е добила рекордните над 5 млн. куб м. дървесина само от държавните горски предприятия, което е с около 200 000 куб м повече от предходната година, обясни Костов. Според него в бъдеще е трудно тези количества да бъдат повишавани. По отношение на сертификацията се цели използването на качествената дървесина за производството на мебели. „Държавата се стреми да води политика за използването на сертифицирана дървесина при производството на мебели, както това правят ИКЕА и останалите страни в ЕС“, подчерта доц. Костов. По този начин потребителите ще знаят, че купуват продукция от легален дърводобив.

По данни на Министерство на земеделието и храните през 2015 г. са сертифицирани нови 300 000 хектара гори и вече достигат 810 000 ха от общо 3 млн. ха горски фонд. През тази година се планира да бъдат сертифицирани още около 1.1 млн. ха и да достигнат общо около 2 млн. ха.

Производството на мебели създава 2.5% от добавената стойност в индустрията и осигурява заетост на близо 20 хиляди души, заяви на конференцията зам.-министърът на икономиката Любен Петров. В производството на мебели работят около 2 100 фирми. За периода януари-ноември 2015 г. износът на мебели отчита 2.5% ръст, допълни той.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.