Екотранспортът и електромобилите - приоритет на българската индустриална политика

386390_smart_car

България е разработила национален план за действие за развитие на устойчивия транспорт, включително и на електрическата мобилност за периода 2012-2014 г. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски на откриването на форума „Дни на българската индустрия 2012”, поставящ акцент именно върху производството на автомобили с електрически двигатели. По думите на Московски, предстои в най-скоро време правителството да даде подкрепата си за приоритета на автомобилите с всички видове алтернативни на конвенционалните горива.

„Насърчаването на производство на електромобили се вписва изцяло в новия модел на икономическо развитие на страната”, коментира Жулиета Хубенова, зам. - министър на икономиката, енергетиката и туризма, според която България има потенциал да развива такава дейност поради традициите си в електропроизводството, стабилната си икономика и политика на ниски данъци. Тя допълни, че България е една от двете страни от ЕС, които поставят производството и използването на такива автомобили в центъра на стратегията си за развитие.

Според Юлиян Николов от икономическото министерство, който взе участие в дискусия, посветена на електромобилността, България има сериозен потенциал за развитие в областта, поради ниските цени на електроенергията в условията на глобално поскъпване на течните горива. Той уточни, че планът за действие за внедряване на електромобилите, създаден от работната група от представители на икономическото и екологичното ведомство и „Индустриален клъстър „Електромобили”, ще създаде дългосрочна рамка за създаване на стимули както по отношение на производството, така и на потреблението на такъв тип устойчиви превозни средства. По думите на Николов, навлизането на електрическите автомобили ще бъде насърчено и чрез готовия вече Закон за иновациите, който чака одобрението на Министерството на финансите по отношение на паричните стимули и вероятно до есента ще бъде приет от парламента.

Министър Московски съобщи още, че след 2014 г. ЕС ще пусне нови програми за стимулиране устойчивия транспорт с водеща роля на Генерална дирекция „Транспорт” на Европейската комисия. Ще бъде създаден и нов финансов инструмент „Свързаност”, целящ създаването на интелигентни транспортни системи на територията на Съюза.

Форумът „Дни на българската индустрия” се провежда в рамките на международна изложба, включваща шест тематики, посветени на ключови сектори на индустрията – MACH&METAL, TRASPORT&LOGISTICS, SECURITY-ЗАЩИТА И СИГУРНОСТ, INTRONIKA, IFAM и PLAST.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.