НСИ потвърди първоначалните данни за икономическия растеж през първото тримесечие

НСИ потвърди първоначалните данни за икономическия растеж през първото тримесечие

Националният статистически институт (НСИ) потвърди данните за брутния вътрешен продукт (БВП) от първото четене на статистиката.

Икономиката на България се свива с 1,8% през първото тримесечие на годината спрямо първото тримесечие на миналата година, но се разширява с 2,5% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 г.

В отделна статистика НСИ оценява броят на заетите в българската икономика на 3,313 млн. души.

Структурата на заетостта по икономически сектори през първото тримесечие на 2021 г. спрямо съответното тримесечие на 2020 г. показва увеличение на относителния дял в индустриалния сектор и сектора на услугите и намаление на относителния дял в аграрния сектор, сочат още данните.

По предварителни данни за първото тримесечие на 2021 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7 040.7 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 16.6 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 418.7 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 17.6 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 048.8 лв. БДС на един зает и 3.5 лв. за един отработен човекочас.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.