Какво да направите, ако не можете да изплатите кредит?

Какво да направите, ако не можете да изплатите кредит?

ПР публикация

Кредитите могат да бъдат както полезен финансов инструмент, така и бреме, ако не съумявате да погасите взетия заем или да изплатите вноската си по него. Непогасените кредити водят не само до натрупване на наказателни такси и лихви, но и до лошо кредитно досие, което би ви лишило от достъп до кредитни продукти в следващите 5 години.

Необслуженият кредит води и до загуба на доверие от страна на финансовата институция към конкретния потребител. Всичко това прави изплащането на кредита според договореното основен фактор за осигуряване на чисто кредитно досие, достъп до заеми в следващи моменти, когато това е необходимо, основа за постигане на добър финансов живот.

Какво да направите обаче, ако не съумявате да изплатите кредита си, въпреки че полагате усилия и се стремите към съхраняване на добрите взаимоотношения с кредитиращата институция? Ще ви помогнем с лесни съвети, следването на които ще ви улеснят в изплащането на кредита.

Изплащане на кредит - съвети при възникнало затруднение

Не игнорирайте финансиращата институция

Ако не съумявате да изплатите кредита си, една от грешките, които може да направите, е да се криете от финансовата институция и да не отговаряте на опита ѝ за комуникация. В случай че срещнете затруднение в погасяването на заема, препоръчваме ви да споделите с финансовата институция този проблем и да се опитате заедно и отговорно да намерите решение. Възможно е да получите отсрочка, каквато е практиката на някои фирми за бързи заеми или пък да получите предложение за рефинансиране на кредита или обединение на заеми.

Ако изберете най-неадекватното решение - да не отговаряте на опитите на финансовата институция да комуникира с вас, имайте предвид, че доверието ще е загубено, кредитното ви досие - лошо, а достъпът до следващи кредитни продукти невъзможен през следващите 5 години.

Рефинансиране

Възможно е да сте изтеглили кредит при неизгодни условия и висока лихва, която да затруднява погасяването му. В този случай след консултация с кредитен специалист може да рефинансирате кредита си или да обедините задълженията си, ако имате повече от един кредит. Така със сигурност ще спестите средства, а това означава, че по-лесно ще съумеете да изплатите заема си.

Нов семеен бюджет

Пренапишете месечния бюджет на домакинството, като се съобразите с текущата ситуация. Преразгледайте разходите си, потърсете източник на допълнителни приходи. Всеки допълнително припечелен лев, както и всеки спестен, ще ви помогнат да погасите по-бързо и лесно заема си.

Кредит

Ако закъснявате с вноска по ипотечен кредит, не рискувайте жилището си, потърсете заем от друга финансова институция, с който да погасите дължимото. Обикновено в тези случаи нямате време и се нуждаете от бързи пари, които евентуално може да получите от фирмите за бързи кредити, каквато например е Vivus.bg.

Небанковите финансови институции предлагат спешни решения за задоволяване на спешни финансови нужди. Кандидатстването е лесно, по опростена процедура, изцяло онлайн и само срещу лична карта. Получаването на отговор на молбата за кредит е до минути. Получаването на самите средства при одобрение е бързо и по най-лесния за потребителя начин. Ясните и прозрачни условия, минималните изисквания, липсата на изискване за доказване на доход и за посочване на поръчител правят бързите кредити идеално решение и за ситуация, в която не успявате да погасите друг кредит.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.