Как плащанията без граници ще променят завинаги европейския бизнес

Как плащанията без граници ще променят завинаги европейския бизнес

Пандемията от Covid-19 оказа дълбоко въздействие върху начина, по който предприятията се държат във все по-цифровите екосистеми - особено когато става въпрос за привличане на трансакции през границите в Европа.

Развитието на финтех компании и техните иновативни решения за плащания без граници скоро биха могли да променят начина, по който европейските предприятия работят, завинаги, пише онлайн изданието entrepreneur.com.

От значителното увеличение на трансакциите в електронната търговия до продължаващия ръст на мобилното банкиране, пандемията предизвика широко разпространени смущения в редица бизнес сектори. Например търговците на дребно се насочиха към моделите на електронната търговия, за да защитят приходите си, докато банките ускориха своите цифрови услуги, за да поддържат онлайн банкирането.

Трансграничните плащания нарастват със значителен темп по целия свят, като до 2022 г. се очаква ръстът да се ускори от 5% на 7% годишно. Само чрез разбиране на тези фундаментални промени бизнесът може да се стреми да предоставя по-иновативни финансови услуги в по-цифров пейзаж.

Въздействието на пандемията създаде безпрецедентна необходимост както за плащания без граници, така и за цифрови платформи като мобилни валути и портфейли с много валути, като средство да накара гъсто населените многонационални континенти като Европа да изглеждат по-локални във финансов смисъл.

Финтех компаниите помагат за въвеждането на нов стандарт за плащания в чужбина с ниво на адаптивност, което отговаря на тези нови нужди. Ето как финансовите технологии променят бизнеса в Европа.

На вълната на иновациите

Covid може и да причини значителни смущения в Европа, но това не е единственото предизвикателство, пред което е изправен континентът през последните години. Необходимостта от плащания без граници е в основата на текущата подготовка за Brexit и излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това доведе до широко разпространени призиви за иновативни решения за смекчаване на въздействието на смущенията, които този ход трябваше да причини.

Финтех компаниите бяха приветствани като решение на европейските международни бизнес проблеми много преди появата на пандемията. Новите технологични фирми за финансови услуги носят здравословна конкуренция, като предлагат хибридни разплащателни решения на корпоративно ниво. Това помага да се ускори появата на технологии, които могат да създадат свежи и рентабилни решения, когато става въпрос за дигитална трансформация.

Въпреки че страните от еврозоната имат въведени изгодни условия за плащане, за 17-те европейски държави, които не са в ЕС, търканията, възникнали при общуването със съседите им, могат да бъдат тежки в момент, когато много индустрии трябва да затегнат кесиите след здравната криза.

Финтех компаниите работят с твърдото намерение да премахнат бариерите пред международните транзакции в цяла Европа.

SWIFT представи документ през 2018 г., който беше фокусиран единствено върху европейския пейзаж на плащанията. Документът разглежда движещите сили за промяна в европейския сектор на плащанията, като същевременно очертава предизвикателствата и възможностите за неговите титуляри.

Регулаторите се намесват, за да насърчат конкуренцията, като същевременно защитават правата на потребителите и насърчават ефективността на плащанията и иновациите. Финансите са се променили много след документа на SWIFT за 2018 г., но необходимостта от по-бързи и по-ефективни плащания без граници стана по-важна от всякога за европейския бизнес след Covid и след Brexit.

За щастие, финтех технологиите, които поддържат международни плащания, също се промениха през годините след 2018 г. към по-добро. Wise, британски финтех, който наскоро дебютира на Лондонската фондова борса, е пионер в своя валутен портфейл - регулирана от FCA услуга, която вече привлече 10 милиона потребители. Компанията таксува услугата си като "7 пъти по-евтина мултивалутна сметка за международни хора".

По същия начин нововъзникващите финтех технологии като Connectum също изследват иновациите в областта на 3D защитени трансакции. Компанията предлага обработка и интеграция в различни валути за широк спектър от системи за управление на съдържанието. Това показва, че стартиращите компании стават значително по-находчиви при извършване на безпроблемни транзакции.

Ерата на криптовалутите

Бъдещето на европейския бизнес всъщност може изобщо да не включва традиционни финанси, а вместо това да разчита на трансакции с криптовалута, като блокчейн.

Чрез търговия с криптовалути, а не с фиатни валути, граничните такси се елиминират поради децентрализирания характер на монетите, докато разпределеният характер на блокчейн технологията означава, че е изключително трудно да се извършват измамни дейности и да се променят генерираните записи, свързани с плащания.

Финтех компании вече работят по трансакции с критповалута при по-широко разпространени обстоятелства. Най-големият в света доставчик на биткойн и крипто платежни услуги наскоро обяви въвеждането на плащания с Dogecoin за търговци и потребители в САЩ. Спортният отбор Dallas Mavericks потърси платформата, за да позволи на феновете да купуват билети и стоки с Dogecoin, както и BTC.

Тъй като европейските предприятия продължават да се стремят към дигитална трансформация, за да процъфтяват в постпандемичния и засегнат от Brexit пейзаж, нововъзникващите финтехнологии вероятно ще предложат решения на въпроса за преодоляването на границите при плащанията.

Независимо дали бъдещето на плащанията без граници в целия континент е основано на криптовалута, или ще е по-традиционно, сигурно е, че финтехнологиите, които се появяват днес, ще играят императивна роля в промяната на европейския бизнес към по-добро.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.