Пуснаха търговото за „Медика” АД

кфн

Комисията за финансов надзор (КФН) пусна търговото за „Медика” АД, но забрани временно това за „Арома Риъл Естейт” АД. Това става ясно от взетите от регулатора решения на проведеното на 13 януари заседание.
Финансовият надзор не издава забрана за публикуване на коригирано търгово предложение, отправено от „Софарма” АД за закупуване на акции на „Медика” АД от останалите акционери на дружеството. Посредникът по търговото е „Елана Трейдинг” АД.

„Софарма” АД предлага на акционерите на „Медика” АД да изкупи акциите им по 3.50 лв. за брой. Търговото предложение е с 16.67% по-висока от текущата пазарна цена, съобщиха от дружеството.

Търговият предложител „Софарма” АД притежава 6 717 544 акции, които представляват 66.72% от капитала на производителя на превързочни материали, лекарствени средства и медицински изделия за аптеки и болници „Медика” АД. Обект на търговото предложение са 3 351 146 акции, които се равняват на 33.28% от капитала на „Медика” АД.
Стартът за приемане на търговото предложение е 18 януари, понеделник, а крайният срок - 15 февруари, понеделник. Цената трябва да се заплати до 24 февруари, а сделката е планирано да бъде отразена в Централен депозитар на 26 февруари.

Софарма АД официално се сдоби с контролния пакет акции в Медика АД, съобщава фармацевтичната компания чрез БФБ-София.

„Софарма” АД купи 3 080 000 акции на производителя на превързочни материали, лекарствени средства и медицински изделия за аптеки и болници, представляващи 30.59% от капитала на „Медика” АД в края на миналата година. Така компанията увеличи участието си до 66.72%. Продавач бе „Доверие Капитал” АД, дъщерното дружество на „Доверие Обединен Холдинг” АД.

Новата цена при търговото предложение за „Арома Риъл Естейт” АД беше 0.885 лв., като е по-ниска спрямо цената от предишното търгово. С последното си решение КФН отново издава временна забрана за публикуване на търгово предложение за закупуване на акции от капитала на „Арома Риъл Естейт” АД чрез инвестиционен посредник „Бета Корп” АД. Търговият предложител тук е Димитър Луканов.

КФН потвърди и проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия облигации, издадени от „Недвижими имоти София” АДСИЦ. Дружеството издава обезпечени облигации на база решение на Съвета на директорите, проведено на 14.09.2015 г. Общият размер на дълга е 9 млн. евро, срокът – 7 години, а лихвата – 6.3%. Целта на облигационния заем е последващи покупки на недвижими имоти.

Освен това регулаторът прекратява и производството спрямо „Пи Ар Си” АДСИЦ относно потвърждаване на проспект за първично публично предлагане на акции, като става дума за увеличението на капитала, което ще е по-малко по размер.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.