НСИ: Увеличават се разходите на работодателите

money-give

Разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 3.6% спрямо първото тримесечие на 2013 година, сочат данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2014 г.

Увеличението в индустрията е с 5.1%, в услугите с 1.3% и в строителството с 4.4%.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2014 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - 10.6%, „Административни и спомагателни дейности” - 9.1%, и „Добивна промишленост” - 8.0%.

Намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическите сектори „Операции с недвижими имоти” - с 16.4%, и „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 4.3%.

На годишна база в състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 2.9%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - със 7.5%. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от минус 17.7% за „Операции с недвижими имоти” до 9.4% за „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване”.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.