Месец преди влизането на закона - на пазара се появиха ипотечни кредити без такси

bank

Малко повече от месец преди законовите промени при ипотечните кредити да влязат в сила, няколко банки вече предложиха такива без такси за усвояване, годишно обслужване и предсрочно погасяване, показва месечният доклад на консултантската компания Кредит Център.

„Няколко банки вече са готови с новитепродукти, които са без таксите, изрично посочени в промените на закона за потребителския кредит. Както се очакваше, премахването на таксите доведе до леко повишение на лихвите, но общата цена на кредита се запазва, дори в някой случай леко се понижава”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. „Това е добър знак за пазара и показва, че тенденцията на плавно намаление на лихвите продължава.”, коментира още Тошев.

По думите му на пазара все още на пазара няма предложение за ипотечен кредит, при който ако клинетът има затруднение в изплащането му ще е достатъчно да върне имота. "За част от клиентите този продукт събужда определен интерес и очакване.”, казва Тошев. „Много вероятно е след като се появят тези кредити те да не отговорят на очакванията на потребителите поради по-ниския процент на финансиране на покупката и вероятно малко по-високата цена.“

„При бързите кредити, които също бяха засегнати от законовите промени, засега не се виждат промени свързани с поставения таван на оскъпяването. Най-вероятно повечето фирми ще изчакат крайния срок на влизането им в сила, за да променят продуктите си така, че да отговорят на новите регулации. Тъй като промените бяха направени прибързано, предвид приближаващите избори, много експерти смятат, че има оставени доста вратички, които ще позволят заобикалянето им, но дали това е така ще разберем на 23 юли.”, допълва Тошев.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.