Балкан Сървисис представи тенденциите в растящия технологичен сегмент “big data“

Новите тенденции при управлението на големи масиви от данни бяха във фокуса на лекцията „Big data – evolution or revolution“ на българската консултантска компания Балкан Сървисис, която се проведе в рамките на форума „Big Data and Business Analytics“. Събитието, организирано то IDC, се състоя на 19 септември в София, то беше изцяло посветено на т.нар. „Big data” – относително нов технологичен сегмент, включващ различни типове решения за обработка и съхранение на големи масиви от данни.

„Няма точно определение на понятието „Big data”, а и зависи много от гледната точка“ - посочи един от лекторите - Николай Миленков, Мениджър „Продажби и бизнес развитие“ в Балкан Сървисис. Според него, говорейки за „Big data”, мнозина разбират по-скоро базите данни на големи международни вериги или базата с над 50 милиарда снимки на социалната мрежа Facebook, като смятат, че в България няма примери за наличието на толкова „големи данни“. По време на лекцията обаче Миленков опроверга това твърдение, представяйки проект за българска ритейл верига, клиент на Балкан Сървисис, чиито данни не са сравними като обем с горните примери, но комбинациите от тях и сеченията по между им оформят обем, чиято стойност не може да бъде назована.

Според мениджъра, за да заработи една компания с големи данни, тя трябва да е достатъчно зряла и да се фокусира в три ключови приоритета: да изгради система за управление на корпоративното представяне (corporate performance management), да развие ясно структурирана система от знания (knowledge system), както и да осигури на служителите от всички нива възможност да взимат бързи и ефективни решения. Беше посочено, че предлаганите от Балкан Сървисис платформи и опитът на екипа консултанти, могат напълно да обезпечават безпроблемното управление на процеса по управление на нарастващите данни.

Бояна Ликоманова, ръководител на отдел Business Intelligence в Балкан Сървисис, представи техническата експертиза на компанията в управлението на проекти с големи данни. Опитът, който тя сподели чрез представената от нея демонстрация на живо, беше свързан с възможността една ритейл компания да използва данните си за кръстосани продажби, с цел да анализира поведението на потребителите, както и да създаде ефективен модел на управление на стоковите наличности.

Презентацията получи силното одобрение на присъстващите гости поради нейната практическа насоченост, резултатите от анализа и различната гледна точка. Балкан Сървисис имаше и изненада за гостите - раздаде четири ваучера за участие в организираното от компанията BI (Business Intelligence) обучение „Стратегическо управление чрез ефективна система за анализ и репортинг“, което ще се проведе на 24 октомври.

Натрупването на все по-големи масиви от данни в компаниите и учрежденията през последните години представлява значително предизвикателство, което води до въвеждането на нови модели на работа, а екипът на Балкан Сървисис е сред първите в България, натрупали опит в този нов сектор. Според останалите изводи от събитието се увеличава пропастта при съхранението на данни между нарастващите обеми и наличната инфраструктура за съхранение, съществува също така и тенденция за миграцията на големите данни към cloud (облачна) среда.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.