Полската компания Unilink придоби застрахователния брокер Ай енд Джи Брокерс

Полската компания Unilink придоби застрахователния брокер Ай енд Джи Брокерс

Най-големият полски застрахователен брокер Unilink S.A., подкрепен от американския фонд за частен капитал Enterprise Investors, придоби мажоритарен пакет от лидера на българския застрахователен пазар - Ай енд Джи Брокерс.

"Сделката ще бъде отправна точка за изграждане на най-голямата застрахователна дистрибуторска мрежа в региона на Централна и Източна Европа", коментираха Игор Русиновски, основен акционер и главен изпълнителен директор на Unilink S.A, и Николай Здравков, основател и главен изпълнителен директор на Aй енд Джи Брокерс.

Unilink S.A. работи на застрахователния пазар в Полша от 10 години. Компанията разпространява застрахователни продукти чрез мрежа от около 14 000 агенти и разполага с 650 брандирани представителства в цялата страна.

През 2016 г. тя успява да заеме лидерска позиция в Полша. Сред основните причини за това е амбициозната програма за придобиване (над 40 други брокера). Компанията е пазарен лидер в Полша по брой сключени полици - около 2 милиона. Unilink S.A. е най-големият партньор за дистрибуция на по-голямата част от застрахователните компании в Полша.

Акционер в Unilink S.A. с 38% от капитала е американският фонд Enterprise Investors. Фондът съществува от 1990 г. и е сред водещите фирми за дялово участие в Централна и Източна Европа. От периода на своето основаване до момента фондът е инвестирал 2 млрд. евро в 146 компании. Присъствието на Enterprise Investors сред акционерите на Unilink обуславя наличието на сериозни капиталови ресурси, които биха подпомогнали разрастването на застрахователната група в региона на Централна и Източна Европа.

Ай енд Джи Брокерс e застрахователен и презастрахователен брокер, основан през 1994 г. Компанията пласира годишно над 123 млн. лева премии и обслужва над 300 000 застрахователни полици. Към момента дружеството има 230 офиса в цялата страна, в които работят над 500 души.

Основател на Ай енд Джи Брокерс e Николай Здравков, който остава акционер, председател и изпълнителен член на съвета на директорите на дружеството.

В бъдеще компанията ще се управлява от двустепенна система за управление - надзорен съвет и съвет на директорите.

Unilink подаде заявление за сделката през ноември миналата година, а Комисията за защита на конкуренцията я одобри малко повече от месец по-късно.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.