Износът на България за полугодието расте с 41% на годишна база

Износът на България за полугодието расте с 41% на годишна база

Износът на България нараства с 41% през първата половина на годината в сравнение с първата половина на 2021 г., показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

За първото шестмесечие от България са изнесени стоки на обща стойност 45,749 млрд. лева, показват данните. Същевременно вносът е за почти 51,9 млн. лева.

Само през юни годишният ръст на износа е почти 52%, а стойността му достига 8,7 млрд. лева. Вносът за същия месец се увеличава с над 58%, като достига 10,2 млрд. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) за полугодието е отрицателно и е на стойност 6.148 млрд. лева.

Износът на стоки за страни извън ЕС за първите шест месеца на годината нараства с 34% на годишна база и достига почти 14,7 млрд. лева. Основни пазари за българските стоки са Турция, Сърбия, САЩ, Северна Македония, Великобритания, Китай и Украйна, като износът към тези страни формира над 50% от износа за трети страни.

За първите пет месеца на годината (януари-май) износът на България за ЕС нараства с 43,5% до 25,35 млрд. лева. Вносът от ЕС за същия период нараства с 30,6% до 23,4 млрд. лева. Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания са основните пазари за българския износ в ЕС, като формират почти две трети от него.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.