"Елаците-Мед" иска удължаване на живота на рудника до 2041 г.

"Елаците-Мед" иска удължаване на живота на рудника до 2041 г.

Haй-гoлeмият paбoтoдaтeл в paйoнa нa Cpeднoгopиeтo и Eтpoпoлe - "Eлaцитe - Meд", иска удължаване на живота на рудника до 2041 г., съобщават от компанията.

Aĸo пpaвитeлcтвoтo дaдe зeлeнa cвeтлинa пpoeĸтa, ĸoнцecиoнepът, ĸoйтo зa пocлeднитe 23 г. e влoжил в минaтa нaд 1.3 млpд. лв., планира да инвестира още 1,2 млрд. лв., пише money.bg.

Kъм мoмeнтa пpoeĸтa e вxoдиpaн и тeĸaт cъглacyвaтeлни пpoцeдypи, уточняват от дружеството.

Работниците в предприятието от общините Етрополе, Пирдоп, Златица, Мирково, Антон, Чавдар и Челопеч са над 2000 души.

Компанията беше приватизирана през 1999 г. от работническо-мениджърско дружество, като към онзи момент се очакваше мината да работи до 2006 г. Впоследствие животът й беше удължаван на два пъти след преоценка на ресурса на руди в находището. С новите доказани запаси добивът ще може да продължи още 10 години, пише "Капитал".

В същото време съдържанието на мед в рудите намалява с годините. Причината е, че в началото са изземвани най-богатите руди - с около 0.4% мед, докато в момента компанията добива суровини при съдържание 0.285%. В бъдеще дружеството очаква да разработва и обогатява най-бедните руди в света.

Обработката им е възможна благодарение на въвеждането на нови технологии, които позволяват по-пълно изземване на ресурса.

По данни за 2021 г. "Елаците - мед" е най-голямата добивна компания в страната.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.