DEVIN и "Хармоника" за основите на трансформацията: Бизнесът по пътя на по-доброто бъдеще

DEVIN и "Хармоника" за основите на трансформацията: Бизнесът по пътя на по-доброто бъдеще

DEVIN и "Хармоника" бяха домакини на първото издание на B Corp Café. По време на събитието двете водещи български компании споделиха важна информация за това как бизнесите могат да се трансформират в сила за добро и разказаха как всички можем да работим заедно за по-добро бъдеще - на хората и на планетата.

Форматът е посветен на движението Benefit Corporation (B Corp™), чиято мисия е да променя начина, по който бизнесът взаимодейства с обществото и околната среда, за да води тенденциите към постоянно устойчиво мислене и поведение.

Борислава Налбантова, изпълнителен директор на DEVIN, и Любомир Ноков, съдружник и управител на "Хармоника", разказаха подробно пред представители на бизнеса, неправителствените организации, образователните институции и медиите за стъпките по пътя на сертифицирането и обясниха за мотивацията, която стои зад решението да станат част от движението B Corp™.

"Сертификатът B Corp™ е най-високото отличие в света за компаниите, които следват пътя на устойчивост и отговорност към света. За нас този сертификат е естествен етап от вече над 30-годишната ни история. Даваме си ясна сметка, че всички сме зависими едни от други, което ни прави отговорни един към друг и към бъдещите поколения, което е много важно. За нас B Corp™ дава възможност наистина да се свързваме с хора, с които мислим еднакво и споделяме едни и същи ценности и вярването, че ние, тук и сега, можем да направим разлика", посочи Борислава Налбантова.

"Днес, когато вече сме B Corp™, срещата-разговор B Corp Café е начин да изпълним част от мисията си като корпорация за добро, а именно, да споделим своя опит и да популяризираме тази световна общност, нейните принципи и критерии за оценка. И така да вдъхновим и насърчим други български компании да поемат по този път. Заставаме с имената и лицата си, защото няма нищо по-важно от това да се обединяват бизнесите и хората по добри теми", допълни тя.

Любомир Ноков добави: "Основна цел на B Corp™ е да събира хората и да събира съмишленици и наистина се надявам, че ние с DEVIN ще повлечем крак и след година ще има много повече български компании, които ще са част от семейството на B Corp™. Нашата мисия винаги е била да даваме пример, че в хранителния бранш нещата могат да се правят различно, по някакъв по-добър начин. Бизнесът е една от най-важните брънки промяната да се случва по най-ефективния начин. Промяната е на индивидуално, политическо ниво и бизнесът е третата голяма и важна част от това."

Сертифицираните B Corp™ компании са бизнеси от ново поколение, които балансират между своята обществена мисия и печалбите си. За да получи сертификат B Corp™, една компания трябва да отговори на изключително високи стандарти за социални и екологични дейности. В същото време тя трябва да промени структурата си на управление, за да бъде отговорна пред всички заинтересовани страни и да демонстрира възможно най-голяма прозрачност.

Сертификацията на компаниите в Европа се осъществява от организацията B Lab™ Europe, чийто представител Нико Гемио също бе участник в първото издание на B Corp Café. Той представи стъпките за сертифициране като B Corp™ чрез набор от стандарти, политики, инструменти и програми за бизнеса.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.