Българската мебелна промишленост влиза в Индустрия 4.0 с инвестиции в модерно оборудване и дигитални технологии

Българската мебелна промишленост влиза в Индустрия 4.0 с инвестиции в модерно оборудване и дигитални технологии

Производство с добавена стойност, развитие на износа, модернизация, приемане на нови технологии и концепцията за Индустрия 4.0 - това е съвременният образ на българското мебелно производство.

Дървообработващата и мебелна промишленост е една от традиционните за българската икономика и в момента генерира над 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Сивият сектор обаче заема сериозен дял и нелоялната конкуренция оказва натиск върху фирмите, които инвестират и се развиват.

Други фактори, за които трябва да се вземат мерки, е достъпът до суровина за производство и до работна ръка, според представителите на мебелни фирми в района на Русе, посетени от журналисти в рамките на кампанията "Мебелите на България: традиции и иновации" на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

От гаражно производство към умно предприятие

Компанията "Ергодизайн" е пример за бизнесите, които искат да се трансформират в умни производства и да приемат високи технологии. Фирмата започва дейност през 1996 г. с малко производство на тръбна мебел - масички и обзавеждане за магазини. За собствени нужди компанията започва да произвежда рафтове от ПДЧ и след това започва да развива производството.

В момента "Ергодизайн" произвежда корпусна мебел, тапицирани спални, мека мебел, като освен за вътрешния пазар изнася за Сърбия и Румъния.

Производството е поръчково, а фирмата работи само с търговски партньори. Компанията е автоматизирала подаването и обработката на поръчки, както и самото производство, което ѝ позволява да подобри ефективността с по-малко на брой хора. Персоналът е от 55 души.

От 2016 г. насам компанията е инвестирала над 3,5 млн. евро в софтуери и машини, за да се модернизира и дигитализира.

Поръчки към компанията се приемат от над 200 места в България и 100 от пазарите, на които изнася. Фирмата изцяло обслужва логистиката на местния и на външните пазари.

През миналата година "Ергодизайн" реализира около 7 млн. лева оборот и над 1 млн. лева печалба. За тази година се очаква запазване на финансовия резултат, но заради икономическата обстановка се очаква догодина да има спад.

Основателят на компанията Слави Славов коментира недостигът на кадри и липсата на мотивация на младежите да работят в бранша. Същевременно неговата и други фирми разбиват мита за мръсното производство и тежката физическа работа. Хората масово не са запознати с това колко е дигитализиран секторът, заключава неговата дъщеря Симона Славова, която ръководи маркетинга на фирмата.

Славов насочва вниманието и към сивия сектор в мебелния бранш и смята, че България трябва да вземе пример от световните пазари, на които специалисти нямат право да работят без лиценз.

Кръгова икономика в действие в дървообработващата промишленост

Фирмата "Гораинвест" АД прилага на практика концепцията за кръгова икономика в производството си, като от отпадъците от основното производство прави екобрикети.

Компанията е основана през 1998 г. Произвежда сърцевинни панели за мебелната промишленост, като изнася основно в Италия, както и в Германия и Румъния.

Фирмата има бази в Русе и Кубрат. Тя произвежда сърцевинни панели за мебелната промишленост, заготовки за производство на ски (за "Амер Спортс" в Чепеларе"), детайли за сглобяване на интериорни врати, заготовки за дъски и производство на дървени палети.

Компанията се подготвя да доставя за турски производител заготовки за изработване на моливи, за да компенсира спада на германския пазар, коментира основателят ѝ Валентин Новаков.

Персоналът на фирмата е около 90 души. Новите инвестиции в последните години са за около 7 млн. лева, като част от тези средства за вложени във въжена линия за дърводобивната дейност. Това ще позволи на дружеството да добива дървесина от островите по р. Дунав.

Компанията е инвестирала и в собствена соларна централа.

"Гораинвест" отчита лек спад на оборотите от около 18 млн. лева до около 15 млн. лева през миналата година заради стагнацията на пазара и по-скъпата суровина. В тази връзка Даниела Петрова от камарата коментира, че заради недостига на суровина се е стигнало до внос от Австрия, защото горите не се използват оптимално.

Чуждестранни работници и дуално обучение запълват кадровия вакуум

Фирмата "ИРИМ" очаква от август работници от Непал и Бангладеш, които да запълнят недостига на персонал. Компанията е основана през 1990 г., за нея работят 500 души, регистрирала е и три търговски марки.

Дружеството осъществява и дуално обучение на ученици от местната професионална гимназия по дървообработване, чрез която също донякъде покрива кадровия дефицит.

От 2006 г. дружеството има собствена производствена зала, от 2009 г. - мострена зала, а през годините е инвестирала около 40 млн. лева, като е положила усилия да получи и международни сертификати по стандарта ISO. От "ИРИМ" продължават да инвестират в моделни машини и оборудване, като от всички осъществени инвестиции около 5% са "зелени".

През 2013 г. компанията е изградила втори цех, от 2018 г. започва работа трети цех за мебелно фолиране и МДФ. Фирмата започва износ от 2014 г., като стъпва на пазарите в Румъния, Гърция, Унгария, Македония, Сърбия, Италия.

"ИРИМ" произвежда корпусна мебел, като най-голямата сила на компанията са кухните. За 2023 г. оборотът достига около 90 млн. лева при 80 млн. лева за предходната година. За настоящата година се очаква около 10% ръст.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.