Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | July 9, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Облекчава се кандидатстването за сертификат за клас инвестиция

Облекчава се кандидатстването за сертификат за клас инвестиция
Petya Dimitrova

Правителството промени Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите. Поправките са насочени към намаляване на административната тежест за инвеститорите, кандидатстващи за сертификат за клас инвестиция, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Регламентира се възможността инвеститорът в самото заявление да посочва кои от изискваните данни могат да бъдат намерени в публични регистри. Освен това инвеститорите се освобождават от задължението да представят документи, които вече са били внесени от тях в Българска агенция за инвестиции във връзка с други административни процедури. Оптимизират се изискванията за условията, които следва да бъдат изпълнени, за да се предоставят насърчителните мерки, представляващи държавна помощ.

С проекта на постановление се предвижда отпадане на изискването за специфичност на обучението при прилагане на схемата за помощ за обучение. Въвежда се диференциран подход при отпускане на средствата за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка, в качеството му на работодател, задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване за работниците и служителите, заели новите работни места, уточняват от Кабинета.

Периодът, за който се отпускат средствата, става различен, в зависимост от района, в който се изпълнява инвестиционният проект. В административните граници на общини, които за предходната година имат равнище на безработица по-високо от средното за страната, периодът е до 24 месеца, а в останалите случаи - до 12 месеца.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.