Правителството одобри проектите на две оперативни програми

eu-funds-5

Правителството одобри проектите по две оперативни програми на оперативни програми -  "Добро управление" 2014-2020 г. и  "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

Проектът на Оперативна програма "Добро управление" е съобразен с приоритетите на основните стратегически европейски и национални документи в сферата на административната и съдебната реформа, електронното управление и електронното правосъдие. Бюджетът й е 657 001 638 лв., като 85 на сто от тях /558 451 392 лв./ са от Европейския социален фонд.

По нея са предвидени пет приоритетни оси.
Първата е свързана с намаляването на регулаторната и административната тежест и въвеждането на комплексно административно обслужване и електронно управление, включително е-правителство, е-обществени поръчки, е-митници, е-здравеопазване и други.

Втората ос ще подкрепи усъвършенстването на процеса на стратегическо планиране и координация при изпълнение на стратегически документи, внедряването на системи за управление на качеството и на изпълнението, за мониторинг и оценка на публични политики, ще подпомогне процеса на децентрализация и други.

Третата ос е свързана с подкрепа за реформите на структурите, процедурите и организацията в съдебната власт, синхронизиране на съдебната практика, развитие на алтернативните способи за разрешаване на правни спорове и други.

Четвъртата ос ще подкрепи структурите, участващи в управлението и усвояването на европейските структурни и инвестиционни фондове.

Петата ос - техническа помощ, осигурява ефективно и ефикасно управление на програмата.

По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. предвидените средства възлизат на близо 1,420 млрд. евро. От тях близо 840 млн. евро са по линия на Европейския социален фонд, малко над 55 млн. евро са по линия на Инициативата за младежка заетост, а близо 146 млн. евро са съфинансиране от националния бюджет.

Стратегията на новата програма поставя акцент върху три основни направления: по-висока и по-качествена заетост; намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване; модернизиране на публичните политики в сферата на пазара на труда, социалното включване, здравеопазването, недискриминацията и равните възможности.

В тази връзка успешното изпълнение на програмата ще подкрепи политиките на пазара на труда, ще окаже подкрепа за икономически неактивни, безработни и заети лица, ще допринесе за политиките за социално включване, в т.ч. интеграцията на ромите и реформите в сферата на деинституционализацията, както и за модернизацията на институциите на пазара на труда, социалното включване и здравеопазването.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.