МС прие Национален план за развитие на е-услугите в помощ на гражданите и бизнеса

internet-advertising-business

Стимулиране социално-икономическото развитие на страната чрез създаване на условия за българските граждани и бизнес за максимално възползване от възможностите на развиващите се електронни услуги на основата на широколентова инфраструктура за равен достъп от следващо поколение, със 100% покритие на територията. Това е основанта, цел, заложена в Националния план за широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение (NGA), който Правителството прие в сряда.

Националният план е изготвен като част от ангажиментите на България съгласно предварителните условия за средствата от Европейския съюз за програмен период 2014-2020 г.

Дефинираните национални приоритети до 2020 г. включват осигуряване на възможност за равен достъп до високоскоростен и свръх-високоскоростен Интернет чрез развитие на широколентовата инфраструктура за постигане на пълно покритие на територията на страната със скорост за достъп по-висока от 30+ Mb/s, както и стимулиране на използването на услуги върху мрежи за широколентов достъп с цел най-малко 50% от домакинствата и 80% от бизнеса, да се абонират за широколентов интернет със скорост над 100 Mb/s.

С изпълнението на Националния план ще бъде осигурен достъп от следващо поколение с пълно покритие на територията на страната, развитие на фиксираните широколентови мрежи за постигане на 90% достъп със скорост над 100 Mb/s, възможност за оптична свързаност и широколентов достъп със скорост над 100 Mb/s най-малко на 50% от домакинствата в страната, възможност за оптична свързаност и широколентов достъп със скорост над 100 Mb/s на всички бизнес организации в страната, развитие на оптичната широколентова инфраструктура със скорост над 100 Mb/s, свързваща всички публични институции. Ще бъде осигурена възможност за пълно интегриране с европейските оптични инфраструктури. Очаква се делът на населението, което използва интернет и електронни услуги, да достигне 75%. Изпълнението на плана ще доведе също до увеличаване на обхвата и подобряване на качеството на електронните услугите в сферата на образованието, здравеопазването, администрацията и др.

Изграждането на NGA инфраструктура за високоскоростен и свръх- високоскоростен достъп до интернет има ролята на мощен катализатор на икономическото развитие на страните и регионите, ще доведе до намаляване на икономическата и социалната изолация на отделните индивиди и на цели населени места, ще окаже положително въздействие и върху опазването на околната среда.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.