ASTRA България: За 70% от българите HD има значение при избора на ТВ услуга

Teleport-photo

Според българските зрители, основен фактор при избор на различен вид свързаност е високото качество (27%) и високият брой телевизионни канали (22%). От друга страна 13% отговарят, че методът на свързване е бил единственият в района на дома им, а други 15% твърдят, че най-ниската цена на услугата е решаващия фактор при техния избор на ТВ свързаност. Това става ясно от проучването на ASTRA България „Индекс на ТВ потреблението в България”, което има за цел да вникне в предпочитанията на българския зрител и да разкрие навиците на потребителите на телевизионни услуги в България.

Когато става въпрос за ТВ доставчик, 42% от българите са на мнение, че балансът цена/качество е най-важен за техния избор. За други 30% най-ниската цена на пакетната услуга се оказва решаваща, а един от пет запитани отговаря, че е избрал доставчика си по критерия „най-добро качество“. Това показва, че висококачествената телевизия е оценена за българския зрител и качеството става все и по-важен фактор.

Сателитната телевизия е идеален начин за доставката на повече ТВ канали в отговор на повишеното търсене на съдържание. Голямо разнообразие от ТВ съдържание: новинарски канали, международни, сериали и филмови програми е лесно достъпно чрез сателитна телевизия. Възможността да се избира от много богато ТВ меню и безплатни, некодирани канали със свободен достъп (free-to-air, FTA) дава на сателитната технология голямо предимство, пред останалите технологии за ТВ доставка.

Изследването покрива и отношението на зрителите към програмите с висока резолюция (HD). Според анализа на данните, мнозинството от българите определят HD, като ключов фактор за избор на телевизия. HD е от голяма важност (за 34%) или от значителна важност (за други 35%). Отношението не се променя и при избора на доставчик - 70 % от българите считат, че HD е по-скоро много важен фактор. От запитаните потребители цели 17% са съгласи да заплатят до 5 лв. повече, към абонамента си на месечна база, за да получат достъп до повече HD програми. Този процент се увеличава във възрастовата категория между 18 и 34 години от тях една трета (32%) са съгласни да заплатят повече дори за 5 допълнителни HD канала. „Много доволни“ от настоящия си ТВ план и наличните в него HD канали са едва 21% от потребителите.

Сателитът е идеалната платформа за излъчване на HD съдържание, благодарение на наличието на широколентов достъп и голям обсег който покрива цели държави и континенти. Сателитът неотменно спомага за развитието на HD пазара, тъй като е основния метод за прием на телевизия в Европа с най-голям брой домове с HDTV. Броят на домовете с прием на HD телевизия в Европа се е утроил през последните 5 години, а 56% от сателитните домове се наслаждават на HD съдържание. SES обслужва 78% от домакинствата в Европа с достъп до HDTV.

„Като сателитен оператор за нас е важно да се информираме за предпочитанията на крайните потребители, да знаем техните предпочитания, навици и настроения, които определят гледането на телевизия. Ние се стремим да бъдем гъвкави и да персонализираме предложението си към нашите клиенти, така, че те да отговорят на търсенето на зрителите. Българският пазар се развива и е силно конкурентен. Повечето от зрителите днес имат достъп до повече от един телевизионен доставчик и могат да избират по-високото качество и по-големият брой достъпни ТВ канали. Потребителите са добре информирани за последните новости в бранша, съдейки по търсенето на съдържание с висока резолюция (HD), а UHD вече демонстрира голям потенциал. В този смисъл сателитът е много гъвкав и е лесно да се настрои от SD на HD и UHD. Пазарът на HD се разраства с голяма скорост в момента и за това става все по-популярен. Нашето изследване показва, че основният ръст на HD идва от интереса към спортни, филмови и тематични канали“ - заяви Михай Урсои, генерален мениджър на ASTRA за Румъния, България и Молдова.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.