VMware откри IT академия в НБУ

IT-academy

Софтуерната компания Vmware откри ИТ академия и в Нов Български университет, след като в началото на 2013 г. създаде свое образователно звено и в Софийския Университет „Климент Охридски“. Академичната програма в България, както и в глобален план,  се фокусира върху основните принципи на виртуализацията и разглежда процесите по инсталиране, конфигуриране и управление на виртуални сървъри.

Обученията в НБУ стартират от началото на тази година и се провеждат в собствено оборудвана компютърна зала в групи до 12 човека. Всеки участник получава индивидуално внимание и възможност да изгражда и конфигурира собствен лаб. След успешно приключване на курса завършилите получават специален сертификат, който им дава право за явяване на изпит за Virtualization Certified Professional квалификация на 70% по-ниска цена от редовната. Обучаващите в IT академията са преподаватели от НБУ, подготвени и сертифицирани по VCP и VCI от служители на Vмware.

Според Диана Стефанова, Управляващ директор, Центрове за разработка, България & EMEA във VMware, амбициите на компанията са да разкрие подобни академии във всички водещи университети, които, от своя страна да създадат условия за ценово достъпно и качествено виртуализационно обучение.

Обучението в Академията е платено, като за обучаващи се в НБУ курсът е на цена от 250 лв, а за всички останали обучението струва 300 лв., става ясно от съобщение на компанията.

Един от основните проблеми пред иначе бурно разрастващия се ИТ сектор в България е липсата на достатъчно подготвени кадри за нуждите на софтуерните компании. Ето защо, повечето фирми от бранша са принудени да инвестират сериозни средства в обучението на вече наетите си служители, а други се ориентират към създаването на ИТ академии в образователните институции. След пионерите от българския софтуерен гигант Телерик, у нас вече работят и академиите MentorMate, ProPeople и SoftAcad. HP също си партнира с повечето български университети за различни образователни иницативи.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.