Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Нова телевизия премина в ръцете на чешкия инвестиционен фонд PPF

Нова телевизия премина в ръцете на чешкия инвестиционен фонд PPF
Miglena Ivanova

Досегашнеят собственик на Нова телевизия – MTG Group, е продал медията на чешката инвестиционна компания PPF, контролирана от милиардера Петр Келнер, съобщават от MTG.

Останалите 5% се държат от дружеството Eastern European Media Holdings S.A., с което фондът също ще преговаря за покупко-продажба, посочват от чешката компания.

Компанията се разделя с 95% от Нова броудкастинг груп. Сделката оценява 100% от бизнеса на стойност от 185 млн. евро.

Постъпленията ще се използват от MTG за инвестиции в развлекателния сектор и студията на компанията в Северна Европа и развитието на световния й бизнес за цифрова развлекателна дейност.

Финансов съветник на MTG по сделката е Citigroup Global Markets.

Нова е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании, уточняват от MTG. Заедно те са генерирали 991 млн. шведски крони продажби и 195 млн. шведски крони печалба за 2017 г., т.е. съответно малко над 999,4 млн. евро и 196,6 млн. евро.

Общо служителите на българската група са над 650 души.

Сделката трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и се очаква да приключи до края на първото полугодие на 2018 г.

MTG влезе в България през 2007 г., когато инвестира в Balkan Media Group Limited, която управлява телевизионните канали Diema. На следващата година компанията придоби и Нова.

Продажбата на Nova ще доведе до нетна капиталова печалба, която ще бъде отчетена като елемент, който оказва влияние върху сравнимостта след приключването на сделката.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.