Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | January 18, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Иван Дудин, регионален директор на Acronis: Облакът дава свобода и гъвкавост на бизнеса

Иван Дудин, регионален директор на Acronis: Облакът дава свобода и гъвкавост на бизнеса
Petya Dimitrova

Г-н Дудин, защо един бизнес, без значение дали е малък или голям, трябва да бъде в облака?

Причините са много, но аз бих отбелязал трите най-важни:

Намаляване на разходите – първоначалната инвестиция и поддържане на собствена инфраструктура не е от евтините неща. Също така, трябва да имаме предвид, че с темповете, с които се развиват новите системи, цикълът на стареене и нуждата от пълно обновяване намалява всеки ден. При облака – това не е грижа на фирмата. Осигуряването на квалифициран собствен персонал за поддръжката на оборудването също не е разход, който може да бъде пренебрегнат.

Гъвкавост - едно от основните предимства на облачните “компютри” е мобилността. Услугата дава на Вас и Вашите служители гъвкавостта да работите от всяко място. Служителите могат да изпълнят задачите си вкъщи или на място. Можете да намалите броя на работните станции във Вашия офис и да разрешите на някои служители да работят от вкъщи, за да намалите разходите. Облачните изчисления Ви позволяват да наблюдавате ефективно операциите във Вашия бизнес. Просто Ви трябва бърза интернет връзка, за да получавате в реално време актуализации на всички операции.

Мащабируемост - традиционният начин за планиране на неочакван растеж е закупуване и запазване на допълнителни сървъри, хранилища и лицензи. Може да минат години, преди да използвате реално резервните ресурси. Услугите за мащабиране в облака са лесни. Можете да получите допълнително място за съхранение или функции, когато имате нужда от тях. Вашият доставчик просто ще надстрои Вашия пакет в рамките на минути, стига да покриете допълнителните разходи.

Какви са предимствата, които едно такова виртуално пространство ни дава и кои са трите най - големи грешки, които една компания може да допусне в процеса на миграция?

Виртуалното пространство е достъпно за всички фирми. Сега, когато се предлага „Софтуер като услуга“ или SaaS, дори домашният бизнес може да използва същите всеобхватни инструменти, както големите корпорации, и да извлече повече ползи от наличните решения. Относно грешките при миграция - първата голяма грешка, която правят много организации, е да не оценяват своите приложения за готовност за работа в облака. От първостепенно значение е първо да определите необходимостта и осъществимостта от преместване на определено приложение в облака и как преместването може да повлияе на сигурността, управлението и приемствеността. Това също ще помогне да се даде приоритет на приложенията за миграция в облака и да се определи най-добрия подход за справяне с него. Втората голяма грешка, която организациите правят, когато мигрират към облака, е да си мислят, че могат да вдигат и изместват повечето, ако не всички приложения. Но ако се опитате да преместите монолитно приложение в облака, без да отчитате неговата уникална среда, ще загубите голяма част от предимствата на облака и ще прехвърлите проблемите на приложението (дори и умножени) заедно с неговите възможности. Има голям шанс да приключите, похарчвайки значително време, пари и ресурси за усилията си, но постигайки същата неефективност на монолитните приложения, но в облачна среда.

Напоследък темата за киберсигурността е особено актуална. Как компаниите могат да бъдат сигурни, че техните данни ще бъдат защитени в облака и какво трябва да направят, за да си гарантират сигурност?

Пълна сигурност няма. Това е ясно. Но има достатъчна и необходима сигурност и изключително важно е да имаме представа за риска. Най-главното е – обърнете се към професионални фирми с опит и екпертиза, тъй като нещата стават все по-сложни, физическите брави, оградите и простите мерки за сигурност вече не са адекватни за защита на ценната информация, която Вашият бизнес генерира и поддържа и защото хакерите продължават да работят върху все по-сложни начини да нахлуят във Вашето пространство и данни. Купувайки просто някакъв софтуер не помага – трябват решения, процеси и обучен персонал!

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.