Все повече технологични компании в България специализират в блокчейн

L-Borisov-InnovationShip

Младите дигитални компании са най-жизнената част от българската икономика. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на представянето на годишното национално проучване InnovationShip 2018, организирано за трета поредна година от MOVE.BG и отворената мрежа за дигитално развитие EDIT.

Проучването InnovationShip 2018 е проведено сред 213 микро, малки, средни и стартиращи компании с подкрепата на Министерството на икономиката, Българска банка за развитие и Национална компания индустриални зони, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

По време на представянето на проучването стана ясно, че най-бързо разрастващият се тип технологична специализация у нас е в областта на блокчейн – 25% повече компании специализират в блокчейн технологии спрямо 2017 година.

Българските компании специализират в изграждане на платформи (46%), анализи на големи масиви данни (25%), машинно обучение и изкуствен интелект (23%) и облачните изчисления (19%), показват още данните на InnovationShip 2018. Тези области на специализация са и в основата на фундаменталните технологии за зараждащ се финтек клъстър.

Общо 59% от компаниите продават своите продукти и услуги извън страната, а повече от една трета получават основните си приходи от международните пазари.

Данните от InnovationShip 2018 затвърждават и позицията на България като хъб за иновации не само в Европа, но и на световно ново – общо 29% от анкетираните продуктови компании предлагат глобални иновации.

От друга страна България е водеща страна в Европейския съюз по брой жени в технологичния сектор - 22% от анкетираните стартъп компаниите имат съоснователи жени.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.