IT браншът настоява за "синя карта" за работа и пребиваване в България

news-2006-2974

Да се ускори процедурата по издаване на т.нар. „синя карта“ за работа и пребиваване в България на чуждестранни специалисти в областта на високите технологии. За това настояха представителите на браншовите организации от IT сектора на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски днес. В момента на пазара на високи технологии у нас има голям глад за такива специалисти, но издаването на разрешителни отнема от 6 до 9 месеца и на практика не работи, заявиха от сектора. Според техни данни в последната година са издадени едва две сини карти на компютърни специалисти. Според бранша е необходима промяна в Закона за българското гражданство, с която да се съкрати процедурата на един месец.

Министър Лукарски предложи министерството на икономиката да поеме работата по приемането и придвижването на документите на кандидатите за „синя карта“ между институциите, тъй като в момента различните необходими документи се подават в различни ведомства и това затруднява кандидатите. По думите на министъра фактът, че IT браншът изпитва недостиг на работна ръка, е доказателство, че той се развива добре. По данни на компаниите, продукцията на българските високотехнологични предприятия се е увеличила 5 пъти за последните 5 години.

Представителите на високотехнологичните компании поставиха също проблема, че Закона за насърчаване на инвестициите в момента дава някои пазарни предимства на чуждестранните компании в сектора и намалява конкурентоспособността на българските високотехнологични предприятия. Те посочиха например, че украински компании в момента влизат у нас и получавайки инвестиционен клас А, ползват право за възстановяване на осигуровките, което намалява разходите им с около 18% и прави неконкурентни родните компании. Според IT бранша, в сегашния му вид, законът е направен с цел да стимулира заетостта в отрасли с висока безработица, но не е съобразен с нуждите на сектори, при които има недостиг на работна ръка.

Зам. министърът на икономиката Даниела Везиева, която присъства на срещата съобщи, че министерството работи също по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, така че предоставените предимства да са съобразени със спецификите на различните сектори.

На срещата беше засегнат и въпросът с увеличаващия се непрекъснато максимален осигурителен доход, който създава несигурност в сектора, където заплатите са високи. От IT бранша заявиха, че очакват министър Лукарски да стане посланик на политиката по привличане на високотехнологични специалисти в страната ни.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.