Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 22, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България е 17-та от 105 държави по привлечени инвестиции от нулата

България е 17-та от 105 държави по привлечени инвестиции от нулата

България е на 17-то място от 105 държави в индекс на новите инвестиции (изцяло новопостроени предприятия), изготвен от FDI Intelligence, звеното на Financial Times за данни.

Страната ни събира оценка от 4,69 пункта с 54 проекта, стартирали от нулата, през 2018 г.

Лидер в класацията е Сърбия с оценка 11,92 пункта и 107 нови проекта. Страната подобрява оценката си с 1,33 пункта, а броят на проектите се увеличава с 26 спрямо 2017 г., подкрепени и от силния икономически растеж, отбелязва FDI Magazine.

Сърбия е успяла да привлече инвеститори в производството на автомобилни компоненти, храни и тютюневи изделия, текстил, както и инвеститори в имоти.

На практика страната е привлякла чуждестранни инвестиции, започнати от нулата, почти 12 пъти над очакваното спрямо размера на икономиката, отбелязва се в анализа. За сравнение, водещите световни икономики Великобритания, Германия, Канада, Франция и други са с индекс малко над 1, т.е. привличат нови инвестиции, съотнесени към техния БВП и дела му от световния БВП, с умерени темпове.

На второ място в индекса е Черна гора с оценка 11,49 пункта, а на трето място е Камбоджа с 10,82 пункта.

Топ 10 се допълва от Литва, Малта, Узбекистан, Виетнам, Сингапур, Армения и Грузия.

Миналогодишният лидер Мозамбик пада до 12-та позиция в индекса, тъй като новите инвестиции през 2018 г. са почти наполовина в сравнение с 2017 г. Все пак страната е водещата дестинация за региона на Африка.

Общо 23 държави от обхванатите 105 са с индекс под 1, т.е. със свиващи се инвестиции.

Що се отнася до останалите региони, водещата инвестиционна дестинация за Близкия изток са Обединените арабски емирства (21-во място). За Латинска Америка и Карибския регион най-предпочитана за инвестиции от нулата е Никарагуа, за Северна Америка – Канада, а за Западна Европа – Малта, която е привлякла рекордни нови инвестиции през 2018 г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.