Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 31, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България е 40-та в света по иновативност на икономиката

България е 40-та в света по иновативност на икономиката

България заема 40-то място в света по иновативност на икономиката в класацията на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), в която участват 129 държави.

Класацията се изготвя на база на 80 показателя, сред които инвестиции в изследователска и развойна дейност, международни патенти и заявления за търговски марки и други, пише economic.bg.

Лидер по иновативност на икономиката отново е Швейцария, която стои начело в класацията от 2011 г. След нея се нареждат Швеция, САЩ, Холандия и Великобритания.

В дъното на класацията са Никарагуа, Мадагаскар, Зимбабве, Бенин, Замбия, Гвинея, Того, Нигер, Бурунди и Йемен.

Въпреки икономическото забавяне и силната икономическа несигурност иновациите в света процъфтяват, сочат данните от доклада. В топ 10 за първи път влиза и страна от региона на Северна Африка и Западна Азия - Израел (10-о място).

Китай тази година заема 14-та позиция в подреждането, след като миналата година бе на 17-о място. Изкачването в класацията утвърждава страната сред групата на водещите иновативни нации, се посочва в доклада, цитиран от БТА.

Преди страната ни се нареждат Словакия, Литва и Полша, а след нея - Гърция, Виетнам, Тайланд и Хърватия.

Експертите отчитат, че световните разходи за изследвателска и развойна дейност нарастват по-бързо от световната икономика.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.