Ще ни оперират ли роботи?

artificial-intelligence

Уважаеми читатели, предлагаме на Вашето внимание извадка от най-интересните материали на технологична тематика от списанието. Приятно четене!

Автор: Александър Александров

Google възнамерява да замени много от дейностите на хирурзите с машини и ще използва за целта собственото си ноухау в областта на машинното самообучение, както и помощта на Johnson & Johnson

Със създаването на холдинга Alphabet Google най-после потвърди това, което мнозина отдавна виждаха – компанията вече е излязла от амплоато си на дружество, предлагащо онлайн услуги, и днес навлиза в редица други икономически сектори с впечатляваща бързина. Тя вече произвежда собствени автомобили и кучета роботи, планира да извършва доставки с дрони, създава флотилия от балони, с които да доставя безжичен интернет, навлиза в генетиката, а в сп. Enterprise вече ви разказахме за плановете й да развие екосистема в сферата на домашната автоматизация.

Онлайн гигантът изглежда е решил да се настани във всички по-значими икономически и обществени сегменти на Земята, а с инвестицията си в компанията Space X от преди около година – дори и извън планетата ни. Затова не бива да ни учудва, че плановете на корпорацията включват и вмъкване

в хирургическата стая.

През декември нейни представители съобщиха, че подразделението Google Life Sciences ще бъде преименувано на Verily, запазвайки своя фокус върху използването на информационни технологии за по-добро разбиране на човешкото здраве и подобряване на медицината. Първият проект на звеното под новото му име е създаването на смесено дружество с Ethicon, част от групата на Johnson & Johnson, което има амбициозната задача да разработи хирургически роботи.

Проектът се нарича Verb Surgical и има за цел да създаде следващо поколение хирургически роботи, които да асистират на лекарите, а в по-далечно бъдеще – вероятно и да ги заменят в много отношения. „През следващите години Verb има за цел да разработи всеобхватна платформа за хирургически решения, която ще използва най-новите функционалности на роботиката и най-доброто от света на медицинските технологии в подкрепа на работещите в операционните стаи“ - се казва в съобщение от новосъздаденото звено.

Партньорството с Johnson & Johnson не е типично за онлайн компанията, която избягва да създава смесени дружества. В случая обаче има достатъчно важни причини да го направи. Самата Google разполага със значително ноухау в сферата на изкуствения интелект, роботиката, машинното обучение, разпознаването на изображения и невронните мрежи – все сфери, които се очаква да доведат до

появата на интелигентни машини

в бъдеще. Тя вече е инвестирала в няколко такива фирми, придобивайки някои от тях и активно привлича добрите учени в този иновативен сегмент. Google ще използва експертизата си в тези области, но не разполага с ноухау в сферата на медицинските технологии и грижата за здравето. Именно тук идва ролята на Johnson & Johnson.

Днес роботи се използват за някои дейности в операционните зали, но определено не са най-често срещаните инструменти там. Това е много специфична сфера, в която комплексното познание е комбинирано с редица други аспекти като високата степен на отговорност за живота и здравето на пациента, обществените стереотипи и дългогодишния човешки опит. Затова и до сега никоя компания не се е осмелила да навлезе сериозно в областта.

За сега от Verb не разкриват плановете си в детайли, но това, което е ясно е, че ще се фокусират върху навлизането на роботи в операционните, където като начало те ще асистират на докторите при множество процедури. Това означава, че фирмата ще трябва да обедини много различни полета на експертиза, сред които са както информационните технологии, големите масиви от данни и роботиката, така и биотехнологиите, фармацевтиката, медицинската апаратура, диагностиката и др. Намеренията на екипа са да постигне това чрез тясно партньорство с голям брой други компании и научни организации.

Важно място в процеса ще заема машинното обучение - научна концепция, която може да се използва в почти всяка обществена сфера. Тя все още обаче не е навлязла в съществуващите хирургически роботи, които нямат каквито и да било способности за самообучение. Ако този подход се окаже успешен, той може да промени изцяло хирургията, добавяйки към нея способността на машините да обработват огромни количества данни в реално време. Всъщност именно това е и причината автономните коли на Google да се движат много по-безопасно от тези, управлявани от човек. Способността на машините

да взимат много бързо добре информирани решения

може да промени правилата на играта в много области и по всичко личи, че Google възнамерява да направи точно това, използвайки своето ноухау за навлизане в редица други сектори. Компанията със сигурност не е единствената, която се интересува в тази област и други пазарни играчи или научни организации вече създават автономни камиони, товарни кораби и дори роботи за доставка на покупките. Ако се върнем в хирургическата зала, едва ли можем да очакваме, че скоро ще се появят изцяло роботизирани хирурзи, но роботите могат да се окажат безценни като помощници на специалистите, извършващи операциите.

Ние вярваме, че Verb Surgical има потенциала да промени бъдещето на хирургията, а не просто на хирургическите роботи“ - посочва в изявление за медиите Гари Прюден, президент на подразделението Johnson & Johnson Medical Devices - „Екипът вече е направил забележителен прогрес по роботизираната платформа, в която вече са внедрени приложения за различни хирургически дейности.“

Евентуалните приложения на новите роботизирани хирургически асистенти ще са много. Те не само биха могли да променят операционните стаи в болниците, а и да се използват на много места, където е опасно за хората и е важно броят на човешкия медицински персонал да се сведе до минимум. Такива са например бойното поле, региони на ядрено замърсяване, промишлени аварии и други бедствия. Наличието на много по-ефективни роботи може да позволи лесното създаване на пълноценни полеви болници в тези зони. Освен това, ако новите хирургически асистенти станат достатъчно ценово достъпни (а Google винаги е имала афинитет към предлагането на по-достъпни технологии), те биха могли да улеснят здравеопазването в слабо – развитите региони на планетата, където няма достатъчно квалифициран медицински персонал и много селища са отдалечени на стотици километри от качествени болници. В по-далечна перспектива подобни медицински роботи могат да се използват и в космически мисии, както и в човешки колонии на Луната или Марс. За Google пък успехът на проекта ще означава водеща позиция в един иновативен сегмент, в който до скоро никой не беше включвал онлайн компанията в сметките.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.