Все по-малко германски фирми искат да инвестират в България

stop

Едва 35% от фирмите, членуващи в Германско-българската индустриално-търговска камара, биха инвестирали отново в България, сочи годишната анкета сред членовете на бизнес организацията. През миналата година процентът им е бил значително по-малък – 21.5%. Това съобщи председателят на камарата Митко Василев на пресконференция в БТА.

Положителна оценка за актуалната икономическа ситуация в България дават 12% от участвалите в анкетата компании, каза още Василев.

За негативната тенденция свидетелстват и данните на БНБ за германските инвестиции у нас през 2011 г., според които вложенията са намаляли с 54 млн. лв. С натрупване от 2000 г. до 2011 г. инвестираните от германски предприемачи средства в България възлизат на 1.8 млрд. евро.

Основно фирмите се оплакват от неефективната българска администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки, корупцията и инфраструктурата, въпреки че в тази област деловите среди отчитат усилия от страна на правителството.

Резултатите от проучването, които ще бъдат предоставени и на правителството, показват още, че около 40% от германските компании планират да назначават повече нови служители спрямо година по-рано. В същото време, 15%  възнамеряват да съкращават персонал.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.