Eксперти от няколко министерства разработват закон за индустриалните зони в страната

plov-industial

Eксперти от няколко министерства разработват закон за индустриалните зони в страната. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на нов център за професионално обучение край Пловдив, предаде БНТ. Проектът на закона ще бъде внесен в Министерски съвет до края на годината. Целта на новия закон е да улесни бъдещите инвеститори, като облекчи процедурите и намали броя на разрешителните за работа.

„Идеята е когато в зоната се появи инвеститор той да работи по най-бързата процедура - само с едно разрешително за строеж, което му отнеме много по-малко време от сега. Сега, ако строиш фабрика, трябва да минеш пет-шест, а ако производството е специално, и повече разрешителни режими. Това губи време. Инвеститорите бързат“, обясни Дончев.

В индустриалната зона на Пловдив Дончев откри високотехнологичен център за професионално обучение. В него годишно ще се обучават над 600 от бъдещите работници на новите предприятия в района. Центърът е първият по рода си в страната, който се намира в и ще обслужва фирмите от индустриалната зона. Той ще подпомага изграждането на знания и умения в областите пневматиката, вакум техниката и технологията, електроника и електротехника, електрически двигатели, индустриални контролери. Ще се обучават и в обслужването и проектирането на мехатронни системи със средна и висока степен на автоматизация, локално и отдалечено управление на индустриални процеси и ОВиК и други.

Центърът за професионално обучение "Тракия" е създаден с финансовата подкрепа на ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

„Крайно време е инвестициите да спрем да ги мерим само като обеми. Огромно значение има в какво се инвестира. Едно е производство на ишлеме, с ниска добавена стойност, съвсем друго е когато се правят високотехнологични компоненти или изделия. Трябва да търсим второто“, каза още Дончев и добави, че е необходимо да се привлече вниманието на младите хора към професионалното образование.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.